A gyermekek halláskárosodásának okai

  • 05.08.2019
  • Trestyén Zsófia

1000 újszülöttből 3-4 jelentős halláskárosodásban szenved. Mi okozza ezt a gyermeknél? A fő okok: az örökletesség, betegség vagy sérülés.

A génekben van a hiba

A gyermekeknél a veleszületett halláskárosodást 50%-ban genetikai tényezők okozzák.

Az örökölt halláskárosodás nem feltétlenül jelenti azt, hogy az egyik vagy mindkét szülő hallássérült. Tény, hogy a veleszületett halláskárosodásban szenvedő gyermekek mintegy 90%-a olyan szülők utódaként született, akikben meg van a hajlam, mivel recesszív gének hordozói. Az esetek 20-30%-ában a veleszületett halláskárosodás oka nem ismert.

A születés előtti betegségek a veleszületett hallásvesztés 5-10%-át teszik ki, vagyis a terhesség alatti fertőzöttség, például a rubeola, a herpesz vagy a szifilisz, melyek „megtámadják” a várandós anyát a terhesség alatt vagy más körülmények, melyeknek ki van téve a kismama a szüléskor vagy röviddel azután. A koraszülött babáknál is fokozott a halláskárosodás veszélye.

A szülés előtti okok 5-15%-ot tesznek ki.

Szülés utáni okok

Szülés után a fejfájás vagy gyermekkori fertőzések, például az agyhártyagyulladás, a kanyaró vagy a himlő okozta traumák állandó halláskárosodást okozhatnak. Bizonyos gyógyszerek, például bizonyos antibiotikumok és egyéb gyógyszerek szintén okozhatják a gyermekek hallási problémáit.
A fülfertőzések főként ideiglenes halláskárosodást okozhatnak, de maradandó halláskárosodáshoz is vezethetnek, ha nem kezelik azokat időben.

A halláskárosodás 10-20%-a születés utáni okokra vezethető vissza.

Fontos a korai felismerés

A halláskárosodást gyermekkorban nehéz felismerni. Az esetek közel kétharmadában a szülők azok, akik elsőként gyanítják a halláskárosodást, másodlagosan a védőnő, aki felfigyel erre a rendellenességre (az esetek mintegy 15%-ában), majd a gyerkőcök 10%-nál a gyermekorvos veszi észre a betegséget.
A korai hallásvizsgálat, valamint a gyermek válaszainak és általános viselkedésének figyelése nagyon fontos, így lehet minél előbb felismerni a hallási rendellenességeket, majd amennyiben szükséges a lehető legkorábban elkezdeni a kezelést. A négy hetesnél fiatalabb gyermekek hallása például speciális hallókészülékkel javítható.

Forrás: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák