Csecsemőkori szívműtét és halláskárosodás

  • 14.05.2018
  • Jáksó Nóra

Azok a gyerekek, akik csecsemőkorukban szívműtéten estek át, a halláscsökkenés nagyobb kockázatának vannak kitéve. A Philadelphiai Gyermekkórház nemrégiben közzétett tanulmánya szerint a csecsemőkori szívműtéten átesett gyerekeknél óvodáskorban a halláscsökkenés gyakorisága 21 százalék, mely hússzor több mint az általános népesség körében.

A kutatók szerint a halláskárosodás lehetséges rizikófaktorai között szerepelnek a halláskárosító gyógyszerek, valamint az intenzív osztályokon a magasfrekvenciás zajnak való kitettség, bár a tanulmány egyik hatását sem vizsgálta közvetlenül, és azt sem tudták, hogy a tanulmányban részt vevő gyerekek közül a műtét előtt hányan szenvedtek halláskárosodástól.

A hallásvizsgálat természetesen minden újszülöttnél kiemelkedő jelentőségű, már egyhónapos korban el kell végezni, és legalább háromhavonta kell a hallást ellenőrizni, hogy a megfelelő kezelést már hathónapos kor előtt meg lehessen kezdeni. A kutatók azt javasolják, hogy a hathónapos korukban szívműtéten átesett csecsemőknél 24-30 hónapos korukra végezzenek alapos hallásvizsgálatot, hogy még időben be lehessen avatkozni a hallás javítása érdekében, s ezzel meg lehessen előzni a halláskárosodásból fakadó beszédfejlődési nehézségeket, illetve zavarokat.

Ez a tanulmány is bizonyítja, hogy az életveszélyes szívbetegséggel született gyerekek milyen kifinomult és szakszerű ellátást igényelnek a műtét előtt és után is, melyben különös figyelmet kell fordítani a lehetséges halláskárosodásra, és annak hosszú távú, életminőségre gyakorolt hatására.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák