Fehér zajjal segíthetjük kisbabánk nyugodt alvását

  • 02.01.2017
  • Jáksó Nóra

Sokak számára könnyítik meg az álomba merülést a természet hangjai, a hullámzás moraja, a madárcsicsergés, a szél suhogása vagy éppen egy ellazító meditációs zene. Ám ha kisbabánk alvását akarjuk elősegíteni, nem ezekkel a dallamokkal érdemes próbálkoznunk.

Talán meglepő, de az újszülöttek számára stresszelő a teljes csönd, ugyanis nem ez az a környezet, amihez hozzászoktak. Hónapokon át az anyaméh biztonságos, ám korántsem csendes világában fejlődtek. A szívdobogás, a belső szervek mozgása, a vér áramlása a méhlepényen át éppoly hangos lehet a magzat számára, mint nekünk a porszívó zaja. Éppen ezért a babák nyugodt alvásához nem szükséges elnémulnunk, és csendben őriznünk az álmát. Azok a zajok, melyek a felnőttek alvását zavarják, a babák számára kifejezetten nyugtatóak lehetnek.

A legtökéletesebb ringatót számukra az ún. fehér zaj jelenti. A „fehér zaj” egyenlő mennyiségben tartalmazza az emberi hallástartományba tartozó frekvenciákat. A fehér zajhoz nagyon hasonló zúgó, monoton háttérzajt kelt a porszívó, a ventilátor, a hajszárító vagy a mosógép. Persze nem kell ezeket bekapcsolnunk a kicsi elaltatásához, hiszen bababoltokban hozzájuthatunk fehér zaj gépekhez, és okostelefon alkalmazásban is elérhető.

Arra azonban vigyázzunk, hogy soha ne a kiságy mellé, hanem a szoba legtávolabbi pontján helyezzük el ezeket a hangforrásokat, mivel közvetlenül a baba mellett, órákon át bekapcsolva akár halláskárosodást is okozhatnak. A biztonság kedvéért ügyeljünk arra, hogy a kisbaba fülét ne érje 50 dB-nél nagyobb zajterhelés, és ha már elaludt, kapcsoljuk ki a készüléket.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák