Gyermeked hallását ott is óvnod kell, ahol talán nem is gondolnád

  • 19.11.2017
  • Jáksó Nóra

A csecsemők és a kisgyerekek hallásának védelmére minden szülőnek fokozottan ügyelnie kell. Mivel a kicsik még fejlődésben vannak, a koponyacsontjuk vékonyabb, és a belső fül is közelebb esik a külvilághoz, ezért a hallásuk különösen érzékeny.

Ma már sok szülő tisztában van azzal, hogy ha a gyermekével együtt látogat el egy zajos rendezvényre, például sporteseményre, autóversenyre, tűzijátékra, vagy zenei koncertre, akkor elő kell venni a fültokokat és füldugókat, hogy megvédjék a gyermek hallását.

A hallásvédő eszközökre akkor is szükség lehet, amikor a gyermekünk szülinapi bulin, vagy éppen egy játszóházban szórakozik, sőt, egy zajos bevásárlóközpontban is elkél a használatuk.

A békés, meghitt karácsonyi ünnepekre való készülődés és bevásárlás egy különösen kellemetlen élmény lehet a kicsik számára, ha belegondolunk, hogy egy plázában mekkora a zaj, és milyen nagy hangerővel szól a zene vagy a hangosbemondó a hangszórókból. Ez sokszor még a felnőttek számára is nagyon kellemetlen, hát még a gyerekeknek! Azonban bármilyen nagy a hangerő, a kisbabák nem tudják jelezni, ha zavarja őket. Minél nagyobb a zaj, vagy minél hosszabb ideig van kitéve neki a gyermek, annál nagyobb a halláskárosodás kockázata. Ráadásul nem csupán a hallásukra jelent veszélyt, hanem stresszt, valamint alvás- ás koncentrációs zavart is kiválthat náluk.

A kisgyerekek hallásvédő eszköz nélkül 100 dB-es vagy annál erősebb hangoknak 15 percnél tovább nem lehetnek kitéve. De már ennél kisebb hangerő is veszélyes lehet. Az emberi beszéd nagyjából 60 dB hangerősségű, ennél hangosabb zajok már zavaróak egy gyermek számára. A biztonság érdekében a kisgyerekek 80 dB-nél nagyobb hangerőnek nem lehetnek kitéve.

Ők nem tudják megvédeni magukat az erős zajoktól, ezt a szüleiknek kell megtenni. Ahogyan természetes a kerékpáros bukósisak, a térd- és könyökvédő, vagy a biztonsági gyermekülés használata, ugyanolyan nélkülözhetetlenek a hallásvédő eszközök, melyek a legkisebbek számára is beszerezhetők.
A kicsiknek a füldugó használata még nem ajánlott, mert a szájukba vehetik, lenyelhetik, és fulladásveszélyt jelentenek, ráadásul nem is lenne könnyű úgy a fülükbe tenni, hogy hatékony védelmet biztosítson.

A füldugó ideális alternatíváját a legkisebbek esetében a fültokok jelentik. Az Alpine Muffy Baby és az Alpine Muffy fültokok kisbabáknak, illetve gyerekeknek egyaránt kényelmes, higiénikus, és tartós megoldást jelentenek a hallás épségének óvására minden zajos körülmény között.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák