Máshogy beszél a kismama, ha ikrei közül az egyik rosszul hall

  • 19.08.2019
  • Jáksó Nóra

Ha egy csecsemő ikerpár közül az egyik baba hallássérült, az megváltoztatja a mama beszédét mindkét gyermekhez. Ezt állapította meg egy korábbi amerikai tanulmány.

A vizsgálat felfedte, hogy az anyukák mélyebb hangon és változatosabb intonációban, szélesebb hangmagasság-tartományban beszélnek az ép hallású babákhoz, mint a hallássérülthöz. Az anyukák továbbá több szótagot használtak, valamint gyorsabban és hosszabb mondatokban beszéltek a normál hallású csecsemőkhöz.

A tanulmány legfontosabb üzenete, hogy a csecsemő halláskárosodása nem csak a babát érinti, hanem megváltoztatja az anyuka kommunikációját is, ami károsan befolyásolhatja a hallássérült gyermek kognitív és nyelvi fejlődését.

A baba hallását érdemes minél korábban, már 4-6 hetes korban ellenőriztetni, akkor is, ha a szülő nem tapasztal halláskárosodásra utaló jelet. Halláscsökkenés esetén minél korábban meg kell kezdeni a kisbaba fejlesztését, hogy a későbbiekben a beszédfejlődése ne maradjon el normál hallás kortársaihoz képest.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák