Miért nem ért a gyermekem, ha nincs is baj a hallásával?

  • 02.10.2016
  • Jáksó Nóra

Úgy érzi, gyermeke nem figyel arra, amit mond neki, állandóan ismételnie kell önmagát, és sokszor nem teszi meg azt, amit kér tőle? Mintha nem is hallaná önt? Nem biztos, hogy ennek az oka halláskárosodás, és még csak nem is hanyagság vagy figyelmetlenség. Lehetséges, hogy gyermeke APD-ben szenved.

Az APD (Auditory Processing Disorder), azaz auditív feldolgozási zavar, egy olyan rendellenesség, mely gátolja a hallás útján kapott információk megértését. Az APD-ben szenvedő gyermekeknek az esetek döntő többségében nincs baj a hallásukkal, ez a betegség ugyanis egy agyi rendellenesség, mely gátolja a hangok feldolgozását, az információk megértését és felidézését, azaz a memóriát is. Tehát hiába hall megfelelően, az agya nem érti a kapott információt. Természetesen, ha a gyermeknek az APD mellett még belső fül eredetű halláskárosodása is van, az tovább súlyosbítja a tüneteket.

Az APD kiváltó oka lehet születési rendellenesség, fejsérülés, kisgyermekkori krónikus középfülgyulladás – mely befolyásolta az idegi fejlődést -, de pszichológiai tényezők is állhatnak a hátterében. A rendellenesség beazonosítását megnehezíti, hogy számos betegség okozhat az APD-hez hasonló tüneteket, úgy mint a hiperaktivitás, az autizmus spektrum zavar, a szenzoros integrációs zavar, valamint a tanulási fogyatékosság. Előfordul, hogy e betegségek közül egyszerre több is jelen van a gyermeknél.

Nagyon fontos az APD mielőbbi felismerése, lehetőleg még az iskola megkezdése előtt, hiszen komoly hátrányt jelent a tanulásban, ha gyermekünk nem képes értelmezni, amit mondanak neki, nem érti a szavak jelentését, felcseréli a betűket, nehezen alkot mondatokat, és gondot jelent számára a hasonló hangzású szavak megkülönböztetése. Lehetőleg keressünk olyan orvost, aki az APD diagnosztizálására és kezelésére specializálódott, és segíthet abban, hogy gyermekünk sikeresebbé váljon a tanulásban.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák