Veszélyes gyerekjátékok, melyek halláskárosodást okozhatnak

  • 29.05.2016
  • Jáksó Nóra

A legtöbb szülő a különféle gyermekjátékok potenciális veszélyesanyag-tartalma miatt aggódik, és csak keveseknek jut eszébe, hogy egyes játékok hangkibocsátása is kockázatos lehet, és akár halláskárosodást is okozhat. Ilyenek például a játékpisztolyok, a játékhangszerek, a játéktelefon és a walkie-talkie, a beszélő babák és a szirénázó autók.

Egy hangos játék akár 90 dB hangerővel is szólhat, amely egy felnőtt esetében is káros, hiszen ha valaki ilyen zajterhelésnek van tartósan kitéve, akkor a hallószerv védelme érdekében szükséges, hogy fülvédőt használjon.

A gyerekek ráadásul ezeket a játékokat gyakran a fülükhöz teszik, így akár 120 dB terhelés is érheti a hallószervüket, amely már maradandó károsodást okozhat.

Fontos, hogy a szülők, mielőtt ilyen játékot vásárolnak, hallgassák meg, vagy tájékozódjanak a hangerejéről, és ha túl hangosnak találják, akkor ne vegyék meg.

2016-ban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság több olyan gyermekjátékot is veszélyesnek minősített, melyek magukban hordozzák a halláskárosodás kockázatát.

A betiltott játékok listája itt olvasható: http://www.nfh.hu/sites/default/files/jatekok_nemmegfelelt_2015.pdf

Itt találjuk a bevizsgált, biztonságos játékokat: http://www.nfh.hu/sites/default/files/Megfelelt_jatekok%202015.pdf

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák