Veszélyes lehet a baba hallására a cumisüvegből való etetés

  • 13.02.2017
  • Jáksó Nóra

Ha cumisüvegből etetjük kisbabánkat, fokozottan kell ügyelni arra, hogyan tartjuk a kicsit táplálás közben.

Ha a babát szinte teljesen vízszintesen fogjuk a karunkban, a garatból a folyadék könnyen becsoroghat a fülbe az Eustach-kürtön keresztül. A kisgyerekeknél az Eustach-kürt – a felnőttekhez képest – sokkal rövidebb és szűkebb, ezért könnyen elzáródik, ez a fő oka a gyakori fülfertőzésnek, gyulladásnak. A kicsik ráadásul jobban ki vannak téve a fertőzéseknek a gyengébb immunrendszerük miatt. A fertőzés esélye a három év alatti gyerekeknél a leggyakoribb, hét-nyolc éves kor után, ahogy a fülkürt mérete növekszik, a középfülgyulladás kockázata is jelentősen csökken.

A hosszan tartó, ismétlődő fülgyulladások halláskárosodást eredményezhetnek. Az időben megkezdett kezelés kulcsfontosságú, ellenkező esetben a gyermeknek nem csupán a hallása károsodik, hanem a beszédtanulása is csorbát szenved. A kezeletlen fülfertőzés akár maradandó siketséghez is vezethet.

Annak érdekében, hogy a kisbabáknál csökkentsük a folyadék beszivárgását a fülkürtbe, semmi esetre se tápláljuk, miközben fekszik, karba véve pedig etessük félig függőleges pozícióban, a fejét tartsuk a hasánál magasabb helyzetben. Így a félrenyelés kockázatát is csökkenthetjük.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák