6 vízi sport, melyek elváltozást okozhatnak a fülben

  • 26.06.2016
  • Jáksó Nóra

Windsurf, kitesurf, jet-ski, vitorlázás, kajakozás, búvárkodás. Mi a közös ezekben a népszerű vízi sportokban? Többek között az, hogy mindegyik az ún. „szörfös fül” nevű elváltozáshoz vezethet.

A rendellenesség nagyon gyakori a rendszeresen szörfözők körében, innen ered az elnevezése is, de a szörfös fül valójában minden olyan vízi sportnál kialakulhat, ahol a fület víz és hideg szél éri, mely a hallójárat ismétlődő gyulladásához vezet. Nem véletlen, hogy a világ legnépszerűbb szörfparadicsomaiban alig találni olyan szörföst, akit ne érintene a probléma. A rendszeresen visszatérő fájdalmas gyulladásokra a hallójárat fokozott csontképződéssel reagál. A csontkinövések idővel egyre nagyobbak lesznek, és beszűkítik a hallójáratot. A bennrekedt, nehezen ürülő fülzsír, a víz és más szennyeződések olyan súlyos középfülgyulladást eredményezhetnek, mely maradandó halláskárosodást okozhat.

Természetesen a szörfös fül nem egyik napról a másikra jelentkezik. Ez irányú vizsgálatok szerint, kialakulásához 10 év vagy 3000 óra szörfözés „szükséges”, bár egyes tanulmányok kimutatták, hogy a fül védelme nélküli rendszeres, hideg vízben való szörfözés vagy más vízi sport miatt már 5 év alatt megjelenhetnek az első csontkinövések. A szörfös fül rizikója hatszor nagyobb hideg vízben, mint melegben, ugyanis a hideg víz okozta fokozott véráramlás serkenti a csontképződést. Ám a meleg vízben sportolók is ki vannak téve a kockázatnak, hiszen a hallójáratba került víz a párolgás során szintén lehűl.

A rendszeresen szörfözőknél – százból akár nyolcvannál – megtalálható legalább három-négy csontkinövés, melyek még általában nem okoznak problémát. Bár ezek jóindulatú csontdaganatok, és önmagukban ártalmatlanok, a hallójárat beszűkítése folytán nem csak a hallást rontják, de visszatérő, és nehezen kezelhető fülfertőzést, fülfájást, illetve fülviszketést okozhatnak. Ha már nagyon súlyos a helyzet, és a hallás is észrevehetően romlik, csak műtéti úton lehet eltávolítani a csontkinövéseket . Bár a műtét sok esetben nem feltétlenül szükséges, segítségével kiküszöbölhető, hogy a víz bennmaradjon a hallójáratban, és ezáltal jelentősen csökken a fertőzések rizikója is.

Ha ezek a csontkinövések egyszer megjelentek, maguktól sajnos, nem fognak visszafejlődni, s ha nem is okoznak problémát, további növekedésük és újabbak kialakulásának elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy aki rendszeresen hódol a vízi sportoknak, fokozottan védje füleit a víztől és a széltől. E célra tesznek nagyon jó szolgálatot a speciális füldugók, fülvédős úszósapkák és neoprén fejpántok. Ezek használatával a hallójáratok szárazon tarhatók, így nem kell félni a szörfös fül kialakulásától, vagy a már fennálló rendellenesség súlyosbodásától.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák