A motorozás okozhat halláskárosodást?

  • 06.03.2015
  • Varga Zsófia

Igen, a motorosoknál különösen nagy a maradandó halláskárosodás kialakulásának lehetősége. A legtöbb motoros tisztában is van a "csendes gyilkos" jelenségével, mely minden útjukat végigkíséri. Sajnos a legtöbben azonban úgy vélekednek, hogy a motorozás okozta halláskárosodás ellen épp elég védelmet nyújt a bukósisak. Van ebben ugyan némi igazság, de számos kutatás igazolta már, hogy a halláskárosodás így is gyakori a szélzajnak "köszönhetően".

A szélzajt motorozás közben a bukósisak körül keletkező turbulencia okozza. Huzamosabb ideig ennek kitéve fennáll a halláskárosodás kialakulásának kockázata, amennyiben nem használ a motoros hallásvédőt. Ha a kezdetektől fogva nem foglalkozunk ezzel a problémával, minden alkalommal súlyosbodik a belső fül állapota. A folyamatos, monoton zaj által fokozatosan alakul ki a maradandó halláskárosodás.

Elemezzük egy kicsit a zajterhelést! Ha egy átlag dolgozó munkája során 80-85dB hangerősségnek van kitéve, az azon eltöltött idő nem haladhatja meg 24 órán belül a 8 órát. Azonban, ha a zajszint túllépi a 100dB-t, legfeljebb két óra elég maradandó halláskárosodáshoz. 115dB-nél az expozíciós idő 15 percre csökken. A szélzaj pedig autópályán könnyedén képes elérni a 103dB hangerősséget. Ez a zajterhelés nagyjából a láncfűrész hangjának felel meg. Ilyen mértékű terhelésnél nem csak fizikailag fárad el a motoros, hanem nagy valószínűséggel évek múlva hallókészülékre is szüksége lesz.

Egy másik gyakori probléma motorosoknál az ideiglenes küszöbeltolódás. Ez történik, amikor a túlzott zajterhelés miatt átmenetileg alacsonyabb szintre csökken a hallás. A folyamatos zajexpozíció maradandó károsodást okozhat. Valószínűleg mindenki megtapasztalta már buli, koncert vagy hangosabb mozizás, esetleg zajos hobbi vagy munka miatt a küszöbeltolódás jelenségét. Vagy épp a hallásvédő nélküli motorozás után.

Most, hogy már értjük a problémát, beszélhetünk arról, hogyan védjük meg hallásunkat. Az ember azt gondolná, motoros testhelyzetben, akár a plexi takarásában, sisakot használva elegendő védelmet kapunk. De valójában az az igazság, hogy a sisak egyes részeinél a szélzaj akár 110-116dB hangerőt is elérhet nagy sebességnél. A legjobb megoldás hallásvédő használata.

Az Alpine kifejezetten motorosoknak ajánlja MotoSafe füldugóját, mely jó minőségű hallásvédőként csillapítja a zaj mértékét egy elfogadható szintre. Profi akusztikus szűrőinek köszönhetően nem okoz bezártság érzetet, mivel a forgalom ún. hasznos hangjait átengedik, és nem korlátozzák a kommunikációt sem. Ráadásul a két szűrőkészlet lehetővé teszi a csillapítás mértékének igény szerinti testreszabását. A füldugók viselete hosszú órákon át is nagyon kényelmes, a termoplasztikus anyagból készült füldugók minden fülformára tökéletesen illeszkednek. Az Alpine MotoSafe készlet része egy tároló is, melyben rendezetten mindig magunknál tarthatjuk füldugóinkat.

Forrás: hearingloss.ca

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák