A sípolás károsíthatja a hallást

  • 22.05.2014
  • Varga Zsófia

Hivatásos sportolóként vagy játékvezetőként dolgozni zajos munkának számíthat. Sőt, egy friss tanulmány azt sugallja, hogy a játékvezetők, akik sípot használnak, nagyobb valószínűséggel szenvednek a zaj okozta halláskárosodás tüneteitől, mint más hasonló korú emberek.

A játékvezetők által használt sípok lehetnek olyan hangosak, hogy elérjék a 106 decibelt. Ha rendszeresen olyan hangerőnek vagyunk kitéve, mely meghaladja a 85 decibelt, maradandó halláskárosodást szenvedhetünk. A felmérésben részt vett játékvezetők közel fele számolt be játék után csengő fülekről, mely az egyik tünete annak, hogy a belső fül érzékeny sejtjei sérültek, vagyis az ember egy lépéssel közelebb került a zaj okozta halláscsökkenéshez. Ezeket az eredményeket a Journal of Occupational and Environmental Hygiene közölte.

Gordon B. Hughes, a National Institute on Deafness and Other Communication Disorders és a National Institutes of Health klinikai vizsgálatainak igazgatója futball mérkőzések játékvezetőjeként első kézből tapasztalta meg a hangos síp okozta veszélyeket. "A pályán mindenkinek hallania kell a sípot, szóval erősen szoktam fújni", mondja Dr. Hughes. "Nem számít, milyen rövid a hang, minden alkalommal fáj a fülem. Ez egy figyelmeztetés arra, hogy a hang túlságosan hangos és káros."

Szóval mit tehet egy játékvezető, hogy megvédje hallását? Dr. Hughes füldugó használatát javasolja. "Jól illeszkednek a hallójárathoz, és akár 25 decibellel is csökkenthetik a hangerőt", mondja. "Így feladataik ellátása közben meg tudják óvni hallásukat egész nap." Dr. Hughes szerint egy audiológus vagy hallókészülékekkel foglalkozó szakember körülbelül 20 perc alatt el tud végezni egy vizsgálatot, így ha azt gondolnánk, nincs időnk a hallásunk ellenőrzésére, tévedünk.

Persze a síp nem az egyetlen dolog, ami túlságosan hangos lehet sporteseményeken. Éljenző szurkolók, menetelő zenekar vagy más jelzőeszközök, mint a start pisztoly, ezek is nagy hangzavart képesek előidézni. Szóval, ha te egy profi játékvezetőként dolgozol vagy nézőként veszel részt sporteseményeken, gondolj a hallásodra és használj valamilyen hallásvédőt, hogy megmentsd füleid a halláskárosodástól.

Forrás: Noisy Planet

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák