A sport talán megvédhet az időskori halláscsökkenéstől is

  • 29.11.2016
  • Czicze Andrea

Az elmúlt években egyre többen foglalkoznak azzal, hogy felhívják a figyelmet az időskori testmozgás fontosságára. Azt persze már eddig is tudtuk, hogy egy rendszeresen sportoló nyugdíjasnál sokkal kevesebb esélye van a depresszió vagy a különböző szívbetegségek kialakulásának, sőt a testmozgás a mentális leépülést is jelentősen késleltetheti, most azonban egy új, egereken végzett kísérlet arra is rávilágított, hogy talán hallásunkra is kedvezően hat, ha nyugdíjas éveinkben életünk mindennapos részévé tesszük a mozgást.

A különös összefüggésre a Floridai Egyetem kutatói hívták fel a figyelmet, akik egy hónapja több amerikai szaklapban is részletesen beszámoltak legutóbbi megfigyeléseik eredményeiről. A kutatók – sok más kísérlethez hasonlóan – most is két csoportra osztották a kísérletre kiválasztott egereket, amelyek között tulajdonképp egyetlen különbség volt, ez pedig a ketrecben elhelyezett futókerék, az ugyanis csak az egyik csoport egereinek jutott. A szakemberek több mint egy évig (1 egérév 60 emberi évnek felel meg) figyelték az egerek viselkedését, illetve azt, hogy életük során mennyit mozognak (jelen esetben futnak), ha van rá lehetőségük. Az adatok kiértékelése közben – melyből például azt is megtudták, hogy a legaktívabb korszakukban akár napi 12 kilométert is megtesznek – az egerek fülét is tüzetesebb vizsgálat alá vették, és egy igen meglepő dolgot fedeztek fel: megállapították, hogy a mozgásszegény életet élő egereknél jóval nagyobb a csigában lévő, a halláshoz elengedhetetlen szőrsejtek és hajszálerek károsodásának, illetve teljes elhalásának a mértéke a másik csoportba beosztott társaikéhoz képest. Ez egyszerűen mondva annyit jelent, hogy a futókerekező egerek egészen biztosan jobban hallottak „nem sportoló” társaiknál.

A kutatás persze még nagyon gyerekcipőben jár, és a projekt vezetői egyelőre még csak egereken végzett eredményekre támaszkodhatnak, de az ígéretes kezdet további munkára sarkallta őket, és bíznak abban, hogy hamarosan további értékelhető adatokkal tudják alátámasztani eddigi megfigyeléseiket.

Forrás: news.ufl.edu

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák