A szív egészsége fontos a jó halláshoz

  • 07.01.2019
  • Varga Zsófia

Mindannyian tudjuk, hogy a szív- és érrendszeri betegségek ártalmasak a szívre, de azt kevesebben tudják, hogy a hallásra nézve is károsak. A szív- és érrendszeri betegséggel élő idősebb felnőtteknél 54%-kal nagyobb a halláskárosodás valószínűsége.

A kutatás különösen aggasztó azokra a nőkre nézve, akiknek volt már szívrohamuk, 2,7-szer nagyobb eséllyel lesznek halláskárosultak. A vizsgálatok kezdetben nem találtak összefüggést a szívroham és a halláskárosodás között.

A Wisconsin Egyetem népegészségügyi programja fedezett fel kapcsolatot 2002-ben. A kutatók felülvizsgálták az elmúlt 60 év tanulmányait, hogy megerősítsék a kapcsolatot, melyet egy 2010. júniusi vizsgálat állapított meg végül. Eszerint a szív- és érrendszeri károsodás ártalmas a centrális hallási rendszerre nézve. A végtagokat és a szerveket az idegek csatlakoztatják a központi idegrendszerhez, akárcsak a hallószerveknél. A központi hallórendszer egyik részét képezik a fülek, az általuk befogadott hangokat az agy fordítja le értelmezhető jelekké.

A kutatók úgy vélik, hogy a halláskárosodás és a szívbetegségek között a fül vérellátása miatt van kapcsolat. A belső fül felelős a hangok értelmezéséért, a külső fül pedig felfogja az értelmezendő jeleket. A belső fülben lévő erek vérkeringésétől függ a hallás működése. A kutatók szerint az alacsony frekvenciájú halláskárosodás jó indikátora lehet meglévő vagy kialakulóban lévő szívbetegségnek.

A szakemberek ösztönzik az embereket, hogy pattanjanak fel a kanapéról, és ha tehetik, végezzenek naponta 30 percnyi, nem túl fárasztó gyakorlatot. A vizsgálatok megerősítették, hogy azoknál a személyeknél, akik legalább heti egyszer végeznek valamilyen testmozgást, 32%-kal kisebb eséllyel fejlődik ki halláscsökkenés.

Edzés közben a szív- és érrendszernek kell dolgoznia, az oxigén és más tápanyagok a test minden részét elárasztják. Azoknak, akik következetesen, hatékonyan, stresszmentesen élnek, jobb a szervezetük véráramlása.

Mérsékelt aktivitás is segít fenntartani az egészséges testsúlyt, mely szintén javítja a vérkeringést. Csökken a depresszió, szorongás, szociális elszigeteltség lehetősége, melyek a kezeletlen hallásvesztés pszichológiai tényezői. A megfelelő edzésprogramért keressük fel háziorvosunkat.

Más módszerekkel is javíthatjuk a szív és az erek egészségét, például korlátozzuk az alkoholfogyasztást, a dohányzást, illetve a gyógyszerek használatát. Ezek okozzák az erek szűkülését, illetve gyengítik az immunrendszert. Bizonyos vényköteles gyógyszerek is fokozhatják az állandó fülcsengés kialakulását.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák