Az elhízás és a halláskárosodás

  • 25.07.2014
  • Varga Zsófia

Ha a kedvenc farmerunk már nem jön ránk, eldönthetjük, mit teszünk. Veszünk egy nagyobbat a pénzből, amit egyébként másra is költhetnénk, vagy átgondoljuk a dolgot. Elveszítünk pár kilót vagy a hallásunkat.

Persze a hallás épsége csak egy a rengeteg ok mellett, melyek biztathatnak minket az egészséges testsúly megtartására. Mindannyian tudjuk, hogy a túlzott testzsír nagy megterhelést jelent a szívünknek és káros a keringési rendszerre nézve is. A túlsúlyosság kitesz minket a cukorbetegség kockázatának, továbbá egyik fő oka a szívbetegségeknek és a stroke-nak.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint 2010-2011-ben az Egyesült Államok felnőtt lakosságának egyharmada volt túlsúlyos. A felnőtteknél a 25 és 29,9 közé eső BMI (Body Mass Index) értéket tekintik súlyosnak, a 30 feletti pedig elhízottnak minősül.

Hogyan járul hozzá a túlsúly a halláskárosodáshoz? Az egész arról szól, hogy a véráramlás hogyan befolyásolja a belső fül egészségét. A belső fül folyadékkal teli csövek és idegvégződések komplex rendszere. Egyik fő részét a hallásért felelős szőrsejtek képezik, melyek elektromos jellé alakítják a hangot és értelmezésre továbbítják azt az agynak. Ha ezek a szőrsejtek sérülnek, nem tudnak regenerálódni és a halláskárosodás maradandó.

Tanulmányok azt mutatják, hogy az egészséges véráramlás és az oxigén hozzájárulnak a szőrsejtek épségéhez. Mivel az elhízás hatalmas megterhelést jelent a hajszálereknek, nehezebben tudják az oxigént a sejtekhez szállítani.

A túlsúly megnehezíti, hogy a szív vért pumpáljon a szervezetben, így okozhat az elhízás magas vérnyomást. Fokozza a stroke kockázatát, a magas vérnyomás pedig növeli a hallásvesztés kialakulásának esélyét. A magas vérnyomás gyakran eredményez fülcsengést, más néven tinnitust, mivel érzékennyé válnak a fülek a zajokra, így növekedik a halláskárosodás kialakulásának veszélye.

Ha úgy döntünk, hogy szeretnénk leadni pár kilót, konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt bármilyen radikális súlycsökkentő megoldásba vágnánk. Segíteni fog meghatározni BMI értékünket, mennyi súlyt kell veszítenünk, és ajánl valamilyen módszert a fogyáshoz. Nem csak a szívünk, a hallásunk is meg fogja köszönni.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák