Megvéd a bukósisak a kellemetlen szélzajtól?

  • 29.05.2016
  • Czicze Andrea

Egyértelmű, hogy minden motorosnak szüksége van egy jó bukósisakra biztonsága érdekében. Ez a biztonság azonban nem csak a lehetséges fej- vagy szemsérülésekre kellene, hogy vonatkozzon, sokan még mindig nem törődnek azzal, hogy motorozás közben a füleik is nagy veszélynek vannak kitéve. Egy átlagos bukósisakban a szélzaj hangereje a 115 decibelt is elérheti, ami rendkívül egészségtelen, hisz bármely 85 decibel feletti zaj már visszafordíthatatlan halláskárosodást okozhat, arról nem is beszélve, hogy a huzamosabb ideig tartó hangos zaj következtében hamarabb elfárad a motoros, kevésbé tud koncentrálni, ráadásul hiába van esetleg beépített kommunikációs rendszer az együtt motorozók sisakjában, a szélzaj miatt előfordulhat, hogy nem hallják egymást rendesen. A szél okozta zajártalom tehát egy rendkívül komoly, de még mindig eléggé elbagatellizált motoros probléma.

Mi tesz hangossá egy bukósisakot?

Vajon mitől lesz egy bukósisak hangosabb vagy csendesebb, s melyek a legjobb zajszűrő sisakok? Nos, úgy tűnik, hogy az aerodinamikus bukósisakok tűnnek e téren a legjobb választásnak. Minél könnyebben, kevesebb légellenállással tud ugyanis elhaladni a szél a fej felett és mellett, annál kevesebb zaj szűrődik be a sisakba is. Számtalan dolog van ugyanakkor, ami hangosabbá tehet egy bukósisakot. A szakemberek szerint új sisak vásárlásánál mindig érdemes megnézni, hogy mekkorák rajta a külső szellőzőrácsok, minél nagyobbak ugyanis, annál hangosabb lesz a szélzaj is. Az sem mindegy, hogy mekkora rés van a plexi és a sisak között, illetve, hogy mennyire illeszkedik a bukósisak az állhoz, ezek a tényezők ugyanis szintén felelősek lehetnek a kellemetlen, fülsiketítő zajokért, illetve nem segítenek csökkenteni azt.

Füldugó

Azonban még akkor is, ha a legújabb technikával kifejlesztett, finom vonalú aerodinamikus sisakkal is közlekedik a motoros, akkor is több mint ajánlott a füldugó használata is (olcsóbb sisakkal rendelkezők számára pedig egyenesen kötelező). A legjobb füldugó motorosok számára kétségkívül az Alpine által kifejlesztett, hazánkban is kapható Alpine MotoSafe füldugó.

A legcsendesebb bukósisakok

A motorosok körében igen respektált internetes oldal, a RideApart.com beszámolója szerint a magdeburgi székhelyű Schuberth készíti a legcsendesebb bukósisakokat, sőt ez a cég az egyetlen a piacon, mely azt is feltüntetni termékein, hogy az adott sisaknál, bizonyos sebességnél mekkora lesz a maximális szélzaj szintje, amelyet – természetesen a német precizitásnak hála – komoly szélcsatorna-tesztekkel is igazol. A cég által közzétett adatok szerint a C3 PRO típusú bukósisakjaiknál 100km/óra sebességnél mindössze 84 decibelt, S2-es modelljüknél pedig ugyanekkora sebességnél 85 decibelt éri el a szélzaj hangereje, a többi bukósisak jóval magasabb értékeivel szemben.

A németek mellett a japán Shoei, az a szélzaj csökkentését oly fontosnak tartó bukósisakgyártó cég, amely szintén sok gondot fordít a szélcsatorna-tesztekre, melynek köszönhetően jogos kihívója a Schuberth-nek a csendes bukósisakok versenyében. Tesztjeik során a Shoei mérnökei terveztek egy olyan speciális kart is, melynek segítségével képesek a bukósisakokat a szélcsatornában le és fel, illetve oldalra is mozgatni, utánozva ezzel egy valódi motoros mozgását. Bár célkitűzésük és elhivatottságuk igen szimpatikus, konkrét számokkal eddig még csak a Schuberth tudott szolgálni, ám, ha csak a japán munkamorált vesszük alapul, biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan ők is nagyszerű eredményekről és újításokról fognak majd beszámolni.

Forrás: www.alpinehearingprotection.com

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák