Miért hallgatunk zenét testmozgás közben?

  • 10.09.2018
  • Trestyén Zsófia

Egyes felvetések szerint a ritmus aktiválja az agy egy részét, amely megakadályozza, hogy elfáradjunk sportolás közben.

Egy londoni egyetem felmérése során Marvin Gaye „I Sheard Through The Grapvine” című dalát játszották le a résztvevőknek, s a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a zeneszám aktívan stimulálja az agy egy régióját, amely a fáradtság enyhítésével jár együtt.

A tanulmány résztvevői, akik hallgatták a zenét, azt állították, hogy a 11 perces dal alatt úgy érezték, mintha az edzésprogramjuk mindössze 60 másodperc lett volna, és sokan azt is hozzátették, hogy könnyebbé és kevésbé unalmasabbá váltak a mozdulatok a dal hallgatása közben.

A tanulmány szerzője, Dr. Marcelo Bigliassi elmondta: „A zene nagyon erős ingert ébreszt, és fel lehet használni a negatív testi érzetek ellen, amelyek rendszerint felmerülnek bennünk testmozgás során.”

Aggodalmát fejezte azonban ki, mely szerint az emberek egyre inkább a zenéből merítenek erőt, és megpróbálnak a „valóságtól elmenekülni”.

A kutatás végrehajtásának módja

A kutatást 19 egészséges felnőtt bevonásával végezték el, akiknek átlagéletkoruk 24 év volt, kézmozdulatokkal kommunikáltak, miközben mindnyájan hallgatták „I Sheard Through Through Grapevine”-t.

Az alanyok összesen 10 percig tartottak egy szilikon fogantyút: 10 másodpercig fel kellett emelniük és kitartani, majd 10 másodperces pihenő következett.

A résztvevőkön MRI-vizsgálatokat végeztek a kísérlet során, hogy meghatározzák az agyuk aktivált régióit.

A feladat végén a vizsgált személyeket kikérdezték, mennyire érezték magukat kimerültnek, hogy ábrándoztak-e a gyakorlat során, és volt-e kellemetlen fájdalom a kezükben.

Miután zenét hallgattak, a résztvevők azt állították, hogy a dallam könnyebbé tette a feladatokat, és az egyikük meg is jegyezte, hogy: „annyira unalmas volt zene nélkül”, egy másik alany pedig azt mondta, hogy „zene nélkül a 10 másodpercet egy percnek éltem meg”.

Az agyterület aktiváció szempontjából az eredmények azt sugallják, hogy a halláskultúra aktiválja a mozgás és a fáradtsághoz kapcsolódó szerv területét.

A kutatók úgy vélik, hogy a különböző zenei ízlések miatt, különböző emberek eltérő eredményeket tudnak produkálni, attól függően, hogy hallgat-e zenét vagy sem, azonban minden résztvevő egyetértett abban, hogy ez a dal kellemes.

A kutatók megjegyezték, hogy a vizsgált testmozgás egy könnyű fizikai terhelésnek minősül, ezért egy intenzívebb tevékenység más eredményeket hozhat.

Összefoglalva, Dr. Bigliassi elmondta: „Az a véleményem, hogy a zene ingereket vált ki mindenkiből, amiket fel lehet használni, hogy segítsen a testedzésben, de kellő gondossággal kell mindegyiket kiválasztani.

[Azonban] némi aggodalomra ad okot a zene túlzott használata. Nem jó, hogy folyamatosan próbáljuk elkerülni a valóságot, és megszabadulni a fizikai kényelmetlenségtől/fájdalomtól is a zene segítségével. Más módszereket is kell találni és elsajátítani annak érdekében, hogy kezeljük a fájdalmat és a fáradtságot.”

Forrás: dailymail.co.uk

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák