Nyári egyensúlyfejlesztő sportok

  • 27.05.2015
  • Bordohányi Alexandra

Az emberi fül még a mozgásunkra is befolyással van, ugyanis a belső fül szervei felelnek az egyensúlyérzékelésért. A belső fülben található az úgynevezett labirintus szerv, amely a hallóideg, a csiga és a három félkörös ívjárat nevű szervecskék összehangolt működésével segíti az egyensúlyozást. Ha valami nem működik megfelelően, könnyen elveszíthetjük az egyensúlyunkat és szédülhetünk. Cikkünkben olyan nyári mozgásformákat ajánlunk, amelyek pozitív hatással vannak az egyensúlyozásunkra.

1. Görkorcsolya

Az egész testünket megmozgatja a görkorcsolyázás, és mivel ezt a sportot csak a szabadban tudjuk űzni, még a friss levegőn is időt tölthetünk. Kevés sport fejleszti jobban az egyensúlyérzékünket a görkorcsolyánál, de kezdőként nincs kizárva, hogy néha elesünk, ezért fontos a megfelelő védőfelszerelés. A kezdők próbálkozzanak a két soros változattal, idővel pedig nyugodtan válthatnak egysorosra is.

2. Kerékpár

Amellett, hogy az egyensúlyérzéket remekül próbára tevő mozgásforma a kerékpár, a jó idő beköszöntével lecserélhetjük a tömegközlekedéssel is. Mivel aerob mozgásforma, a kerékpározás az egyensúly javítása mellett a terhelhetőséget is növeli. Legyen szó akár városi biciklizésről, akár túrakerékpározásról, a helyes légzésre mindig figyeljünk oda. A biciklizés átmozgatja az összes izmot, és bizonyítottan stresszoldó hatással is bír.

3. Jóga

Az egyik legnagyszerűbb egyensúlyfejlesztő edzésmód a jóga. A jógázás pozitívumai között szerepel az is, hogy végezhetjük a lakásban és a szabadban egyaránt. Amellett, hogy testünk egyensúlyát javítja, a jóga megfelelő odafigyelést igényel, így a koncentrációt is fejleszti, és segít megtalálni lelki egyensúlyunkat is. Néhány jógagyakorlat kimondottan az egyensúlyt hívatott javítani, mint a sas vagy a fa ászana. A jógát végezhetjük önmagában, de remek bemelegítő és levezető mozgásnak is egyéb edzésmódok előtt és után.

4. Lovaglás

Az egyensúlyfejlesztő sportok között a lovaglást is fontos megemlíteni, mely a jógához hasonlóan a testi egyensúlyon kívül a lelki és szellemi egyensúlyra is pozitív hatással van. Mivel itt a ló és a lovas között összehangolt mozgásról van szó, elengedhetetlen a megfelelő koncentráció. A lovaglás már gyerekkortól űzhető sport, mely átmozgatja az összes izmot, és segíti a koncentrációt az élet egyéb területein is.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák