Sportok, amelyek károsíthatják a hallásodat

  • 07.11.2016
  • Bordohányi Alexandra

Sportolni nagyon egészséges, de sajnos van néhány olyan sport is, amelyet űzve – vagy akár nézve – a hallásunknak nem teszünk feltétlenül jót, sőt, akár maradandóan sérülhet a hallásunk.

Forma 1

Ugyan kevesen versenyautóznak hobbyból, hiszen ez az egyik legköltségesebb sportág, de a Forma 1-nek rengeteg rajongója van, akik kilátogatnak a versenyekre. A versenyautók átlagosan elérik a 120 dB-es hangerőt is, amelyből már 1-2 óra is elég ahhoz, hogy maradandó halláskárosodást szenvedjünk tőle.

Motorozás

A Forma 1-hez hasonlóan a motorozást kísérő folyamatos zúgás is jelentősen megterheli a hallásunkat. A 110-115 db-es motorzúgás mellett még a szél okozta zajjal is számolnunk kell. A hallás egészsége érdekében ezért fontos egy nagyon jó zajszűrővel rendelkező bukósisak, vagy akár egy plusz fülvédő, amely befér a sisak alá.

Úszás

Az úszás az egyik legegészségesebb mozgásforma, hiszen nem terheli meg nagyon a szívünket és a keringést, mégis remek zsírégető és a tartásunkat is javítja. A fülre mégis veszélyes lehet a hideg klóros víz, hiszen ez könnyen okozhat fülgyulladást, illetve akár a Pseudomonas aeruginosa baktérium is megfertőzheti külső hallójáratainkat, amely a fülfájás mellett még apró kiütéseket is okoz a bőrön.

Lovaglás

A lovaglás remek sport egyensúlyproblémákkal küzdőknek, illetve terápiás célból is nagyon hasznos. Ám szabadtéri sportként, ki vagyunk téve a szélnek: a zaj lovaglás közben ugyan nem okozhat maradandó halláskárosodást, de fülgyulladást, illetve a fülre is kiterjedő légúti gyulladást már igen, ezért ha a sisak nem véd maximálisan, fülvédő hordása is javasolt mellé.

Futás és fitnesstermi edzés

A futás és az edzőterem a civilizációs halláskárosodás szempontjából veszélyes, hiszen nagyon sokan csak zenével együtt edzenek. Futás közben a zene legyen a maximális hangerő 2/3-a, az edzőteremben pedig bátran halkíttassuk le a túl hangos háttérzenét.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák