Védd a füled a motoron is!

  • 28.02.2016
  • Kocsis Tímea

Világszerte hat emberből egy halláskárosodástól szenved, és ez az arány különösen magas a motorosok körében.

Míg egy átlagos porszívó nagyjából 65 decibeles hangerővel zúg, nem okozva gondot füleinknek, a fejhallgatóból szóló hangos zene akár 94 decibeles is lehet, és már egy óra után fülcsengést, fülzúgást okozhat.

Ehhez képest a motorosok az egész út során több mint 100 decibel erősségű zajnak vannak kitéve, ami olyan, mintha az estét egy zenés klubban töltötték volna. A legnagyobb gondot nem a kipufogó vagy a motor okozza, hanem a szélzaj, amelynek erőssége nagy sebességnél akár 103 decibel is lehet.

Világszerte több millió ember szenved a nagyothallás valamilyen formájától, ami egyre inkább nem csak idős korban jelentkezik. Azok, akik fiatalkorukban rendszeres tartózkodnak zajos környezetben (pl. gyárakban, építőiparban, éjszakai életben dolgozók, motoros futárok, repülőtéri személyzet), a későbbieknek nagyobb fokú halláskárosodásra számíthatnak, mint társaik.

Ezért különösen fontos, hogy a motorosok valamilyen hallásvédő eszközt használjanak, különösen, ha hosszú útra mennek. Ma már számos típusban érhetők el a különböző füldugók, amelyek közt létezik motorosok számára kifejlesztett változat.

A füldugók használatáról három motorversenyző, Corey Alexander, Melissa Paris és Jordan Imrie is pozitívan nyilatkozott. Utóbbi füldugót viselve nyert meg négy AMA versenyt Daytonában. Corey Alexander kijelentette, hogy füldugó nélkül motorra sem száll. „Ha találok egy kényelmes füldugót, az nem csak a hallásomat védi, de a motorozás élményét is növeli.”

Melissa Paris, aki 2013-ban a tizedik helyen ért célba a Daytona 200-on, azt is elárulta: „A füldugók zajcsökkentő hatása segít, hogy a pályán minden figyelmemet a versenyre összpontosíthassam.

Forrás: motorbikewriter.com

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák