3 hasznos tipp, hogyan ünnepeljük a Valentin-napot hallássérülten

  • 11.02.2019
  • Jáksó Nóra

Rózsák, csokoládé, szív alakú lufik, édes plüssfigurák, mindenki más ajándékkal lepi meg kedvesét Valentin-napon. Ám vannak, akiknek nem csak az ajándékötleteken kell törniük a fejüket, hanem más szempontokat is figyelembe kell venniük az év legromantikusabb napján. Hogyan tegyük felejthetetlenné a Valentin-napot, ha halláscsökkenéssel élünk?

Mindig viseljük a hallókészülékünket

Nem szeretjük, ha mások látják a gyengeségeinket. Ha szemüvegesek vagyunk, igyekszünk levenni, ha úgy gondoljuk, nélküle is boldogulunk, és sokan így vagyunk a hallókészülékkel is. De vajon jól döntünk, amikor a hiúságunk miatt lemondunk az akadálymentes beszélgetés lehetőségéről? Nyilván zökkenőmentes párbeszédre vágyunk a párunkkal, és mivel úgyis tudjuk egymásról, hogy egyikünk vagy mindketten hallókészülékre szorulunk, miért ne viselnénk a másik társaságában és minden körülmény között? Kár lenne azzal elrontani ezt a romantikus napot, hogy nehezen értjük, mit mond nekünk a párunk.

Csendes helyen ünnepeljünk

A legtöbben szeretjük meghitt körülmények között ünnepelni a Valentin-napot, ha viszont hallókészüléket hordunk, ez talán még fontosabb. A zajos környezet megnehezíti a kommunikációt, ám ha kettesben vagyunk egy csendes helyen, az megkönnyíti a beszélgetést, ráadásul sokkal romantikusabb. Ha mégis a kedvenc éttermünkbe szeretnénk menni, ahol nagy a háttérzaj, foglaljunk asztalt olyan időpontra, amikor kevesebben vannak.

Szórakozzunk akadálymentesen

Keressünk olyan szórakozási lehetőséget, ahol hallássérülten is tökéletesen kikapcsolódhatunk. Ha esti programként a mozizást választjuk, keressünk olyan mozit, ahol felirattal akadálymentesített filmeket vetítenek. De ellátogathatunk jelnyelven tolmácsolt színházi előadásra, vagy olyan kiállításra, ahol okostelefon alkalmazás segítségével magyar jelnyelven kapunk meg minden információt egy-egy kiállított műtárgyról.

Tegyük felejthetetlenné a Valentin-napot hallássérülten is. De ne feledjük, hogy nem csak ezen a szép napon, hanem egész évben nélkülözhetetlen, hogy megértsük egymást, és kapcsolatban maradjunk azokkal, akiket szeretünk, ezért viseljük bátran a hallókészülékünket minden nap.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák