5 tipp, hogyan leljünk nyugalomra zajos világunkban

  • 17.01.2016
  • Jáksó Nóra

A nagyvárosokban élők aligha menekülhetnek el a lármás környezetből, de különféle módszerekkel csökkenthetik a zaj káros hatásait. A zajszennyezés nem csupán egy zavaró tényező az életünkben. Azon túl, hogy hosszú távon halláskárosodást okozhat, megnöveli a szervezet stressz-szintjét, károsan hat a hormonális rendszer működésére, a szív egészségére, a légzésre, de még a magzat fejlődésére is. Ezért nagyon fontos, hogy időnként próbáljunk nyugodt, zajmentes környezetet teremteni magunk köré, és mérsékeljük a zaj okozta stresszt. Íme, 5 módszer, ami ebben segíthet:

1. Tévé helyett csendes zene

Rossz szokásunk, hogy odahaza a tévé szinte állandóan be van kapcsolva, és már észre sem vesszük, hogy az onnan származó zajok mennyire zavaróak. Mígnem valamelyik családtagunk le nem veszi a hangot, és úgy érezzük: „De jó ez a csend, már nem tudtam, mi idegesít!”. Néha a filmek adta szórakozás helyett érdemes lekapcsolni a készüléket, és élvezni a csendet, vagy valamilyen nyugtató hatású zenét.

2. Tartsuk távol a „zümmögő” zajokat!

A hűtő, a számítógép és egyéb elektromos készülékek zümmögő zaja szinte észrevétlenül borzolja elménket, és energiát von el az idegrendszertől. Ezért ezeket a gépeket úgy helyezzük el a lakásban, hogy ne, vagy csak korlátozott ideig kelljen hallani őket. Figyeljünk arra, hogy éjszakai pihenésünket semmiképpen ne zavarják.

3. Használjunk füldugót!

Ha mi csendre vágyunk, családtagjaink azonban tévéznének vagy buliznának, használjunk füldugót a zaj csökkentésére. A jó minőségű füldugók akkor is hasznos segítőtársaink, ha olyan helyen lakunk, ahol éjszaka sem csitul a forgalom zaja. Ilyenkor a nyugodt alváshoz a füldugó elengedhetetlen. Drágább megoldás, de nagyon hatékony segítség, ha régi ablakainkat új nyílászárókra cseréljük. Ezek nem csak a hőszigetelés szempontjából fontosak, hanem kiváló hangszigetelő tulajdonságuk miatt is.

4. Kiránduljunk a természetbe!

Sehol másutt nem lelhetünk olyan nyugalomra, mint a természetben, ahol semmi nem zavarja fülünket és elménket, csak a madárcsicsergést élvezhetjük. Legalább havonta egyszer pár órát töltsünk a szabadban, erdőben vagy vízparton, vagy akár egy csendes parkban. Már ettől is sokkal jobban fogjuk érezni magunkat.

5. Csökkentsük a stresszt!

A stresszt szokás néma gyilkosnak is nevezni. A fej, az izmok, a nyak és a hát fájdalmát, az ekcémát, az allergiát, az asztmát, a székrekedést, a hasmenést, a hízást és a hajhullást a stressz is okozhatja, de súlyos betegségek – szívbetegség, cukorbetegség és daganatos betegség – kialakulásához is vezethet. A stressz csökkentésére számtalan módszer létezik. A legegyszerűbb módja az ellazulásnak a lassú, mély lélegzetvétel. Lassan lélegezzünk be, és lassan fújjuk ki a levegőt, miközben ötig számolunk. Szintén egyszerű módszer a csoki-meditáció. Három-öt percen át lassan szopogassunk el egy kocka csokit a szánkban, miközben gondolatainkból teljesen kizárjuk a külvilágot. Remekül csökkenti a stresszt a rendszeres testmozgás, a jóga, és a tai chi. Hetente legalább két és fél órát szánjunk testmozgásra, aminek nem kell megerőltetőnek lennie, lehet akár egyszerű séta is – a lényeg, hogy örömet okozzon. Emellett fontos a B1-, a D- és a K-vitamin, valamint a kalcium és a magnézium kellő bevitele is. Érdemes nyugtató hatású illóolajokat párologtatni otthonunkban. E célból remek választás a levendula, a lavandin, a citromos teafa, a kínai cédrus, a szantálfa vagy a kubebaolaj.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák