A zene és a hallásunk

  • 15.08.2014
  • Varga Zsófia

A klubokban, koncerteken és fesztiválokon szóló hangos zene, valamint a zenelejátszók nagy mértékben károsítják a hallást. Okozhatnak állandó fülzúgást, fülcsengést, vagy korai halláskárosodást. Az emberek 90%-a már biztosan átélt valamilyen fülcsengést hangos zene hallgatása után, mely intő jel arra, hogy károsodnak a hallószervek.

A károsodás mértékét az határozza meg, hogy milyen hangos a zene, milyen hosszú ideig vagyunk neki kitéve, illetve egyéni hajlamunk is lehet, hogy érzékenyebbek vagyunk a zajra. De ne aggódjunk, inkább tegyünk lépéseket arra, hogy megvédjük a füleinket a káros hatásoktól.

Milyen hangos a túl hangos?

A hangerősséget decibelben (dB) mérjük. A szakértők egyetértenek abban, hogy amennyiben a zajexpozíció eléri vagy meghaladja a 85dB-t, károsodhat a hallás. Néhány példa a hangok erősségére:

  • 20dB - egy csendes szoba éjszaka
  • 60dB - beszélgetés
  • 70dB - városi utcazaj
  • 80dB - veszélyes zajszint határa
  • 100dB - fúró
  • 100dB - MP3 lejátszó maximális hangerőn
  • 110dB - szórakozóhely
  • 115dB - rock koncert
  • 120dB - repülőgép felszállása

Mérőberendezések nélkül nehéz megállapítani, hogy melyik a valóban hangos vagy halk hang. Az első szabály az, hogy ha fel kell emelnünk a hangunkat ahhoz, hogy valakivel beszéljünk, aki 2 méterre áll tőlünk, valószínűleg túl hangos a zajnak vagyunk kitéve, mely károsíthatja hallásunkat, ezért lépéseket kell tenni a védelemért. Ha a hangtól már szinte fáj a fülünk, mindenképp vonuljunk félre.

Meddig hallgathatjuk a zenét?

Ez attól függ, hogy milyen hangos a zene. A decibelek a hangerővel együtt emelkednek, minél magasabbak, annál kevesebb időt tölthetünk el a zajos környezetben károsodás nélkül. Minden 3dB emelkedés megfelezi ezt az időt, melyet túllépve halláskárosodást szenvedhetünk. Például ha egy szórakozóhelyen 100dB-en bömböl a zene, csak 10-15 percig maradhatunk, hogy az expozíció ne váljon károssá a fülekre.

Ne hallgassunk hangosan zenét?

Röviden: ne. A hangos zene mindenki hallását érinti. Vannak, akik hajlamosabbak lehetnek, sérülékenyebbek, mint mások, de ezt csak akkor tudhatjuk, ha tisztában vagyunk vele, hogy fogékonyak vagyunk rá, például ha sérült már komolyabban a hallásunk. Ezért nagyon fontos megtenni a megfelelő lépéseket, hogy megakadályozzuk a kárt.

Mi történik, ha károsodik a hallásunk?

Ha hangos zenének vagyunk kitéve, valószínűleg csengeni, zúgni fog utána a fülünk. Azonban az esetek többségében ez átmeneti, és általában 24 óra elteltével elmúlik.

Ugyanakkor a további zajexpozíciók akár hangos zene formájában, állandóvá tehetik a fülzúgást, fülcsengést, mely nagy mértékben befolyásolhatja az ember életét, nehezen tudunk aludni, koncentrálni. Mi magunk is megtapasztalhatjuk a korai halláskárosodást. Bár lehet, hogy nem vesszük észre azonnal, mivel a korral járó halláskárosodás sokkal gyorsabban alakul ki. Ha aggódunk, hogy esetleg megsérült a hallásunk, vagy fülzúgástól szenvedünk, mindenképp keressünk fel egy orvost.

Klubok, koncertek

A szórakozóhelyek és az élő koncertek veszélyes szintet érhetnek el a hallásra nézve. Fontos, hogy lépéseket tegyünk a kár bekövetkezésének megakadályozására. A legjobb mód a hallás védelmére a füldugó használata, főleg az olyan darabok alkalmasak, melyeket speciálisan erre fejlesztettek ki. Ezek nem adnak bezártságérzetet, csupán csökkentik a hangerőt. Rengeteg fajta füldugót vásárolhatunk manapság, vannak köztük olcsóbbak, drágábbak, személyre szabottak. Az áruk nagyjából megfelel egy CD-ének, inkább vegyünk egy pár füldugót és védjük megfelelően a hallásunk.

További tippek:

  • Ne álljunk túl közel a hangszóróhoz, minél közelebb van, annál több zaj éri a fülünket!
  • Tartsunk szünetet, kell a füleknek is egy kis pihenés!

Gyerekek

A kis gyermekek apró fülei sokkal érzékenyebbek lehetnek bizonyos magas hangokra, mint a felnőtt fülek. Gyakran a zaj sok különböző részből tevődik össze és nehéz megállapítani, hogy a gyermekek kockázatnak vannak-e kitéve. Ezért fontos, hogy életkortól függetlenül, vigyázzunk a gyermek hallására. Ha sír, amikor hangos zajnak van kitéve, nagy az esély rá, hogy fáj a füle. A fül még növésben van, nem biztos, hogy a füldugó a legjobb megoldás a számára. A legmegfelelőbb módja, hogy megvédjük a gyermek hallását, a fültok használata, melyet külön gyermekeknek készítettek. Ezek is elég sok helyen beszerezhetőek.

MP3 lejátszó

A zenelejátszók hangereje sokszor elérheti a 100dB hangerősséget. Ez jóval meghaladja azt a szintet, melyen már károsodik a hallás. Mindannyian szeretünk zenét hallgatni, akár az utcán, buszon, vagy munka közben is akár. De ha hangos és túl sokáig hallgatjuk, fennáll a veszélye a maradandó halláskárosodásnak.

Fontos tudni, hogy vannak nagyon jó minőségű fülhallgatók és fejhallgatók. A legtöbb lejátszóhoz tartozik alapfelszereltségként valamilyen fülhallgató, de ezek a lehetnek rossz minőségűek, sok hang kiszivárog, illetve beengedik a háttérzajokat. Emiatt sokkal jobban fel kell hangosítani, hogy halljuk rendesen a kedvenc számunkat.

Találunk olyan fülhallgatókat és fejhallgatókat, melyek rendelkeznek a zajt kívül tartó szűrővel, így nem kell annyira felhangosítani a zenét. A legtöbb üzletben találni ilyen fül- és fejhallgatókat, ráadásul nem is drágák. Azonban mindenképp győződjünk meg róla, hogy ne hangosítsuk fel teljesen a lejátszónkat, mert komoly károkat okozhat, miközben ezt észre sem vesszük.

További tippek:

  • Bizonyos időközönként tartsunk szünetet a zenehallgatásban - legalább 5 percet óránként, hogy pihenhessenek a fülek.
  • Ha rendelkezik beépített hangerő korlátozóval a lejátszónk, ezt feltétlenül állítsuk be, és nem fogjuk tudni észrevétlenül feljebb hangosítani.
  • A hangerőtől függően nagy különbséget jelenthet a zenehallgatás ideje.

Zaj a munkahelyen

A munkahelyeken komoly szabályok vonatkoznak a zajterhelésre. A munkáltatóknak jogi kötelességük, hogy megvédjék a dolgozóikat a káros, hangos zajoktól. 2008 áprilisában az Egyesült Királyságban a zenei és szórakoztató szektorra a zajokkal kapcsolatos rendelet lépett hatályba. A szabályozás vonatkozik minden olyan munkahelyre, ahol élő vagy rögzített zene szól. Ez magában foglalja az éttermeket, bárokat, sörözőket, szórakozóhelyeket stb. Vonatkozik a személyzet minden egyes tagjára, tehát zenészekre és DJ-kre egyaránt, nem csak a bárpult személyzetére és a biztonsági emberekre. Tudjuk, hogy a szórakoztató ipar középpontjában a zene áll, ezt a szabályok sem igyekeznek megváltoztatni. Sok egyszerű és egyértelmű módszer létezik a hallás védelmére anélkül, hogy a zenén vagy a szórakozóhelyen változtatnánk.

Forrás: Action On Hearing Loss

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák