A zene minden korosztálynál javítja az alvásminőséget

  • 09.04.2017
  • Jáksó Nóra

Az alvászavarok rányomják a bélyegüket a napi tevékenységeinkre, a kialvatlanság miatt fáradtnak, lehangoltnak érezzük magunkat. Hogyan segíthet ezen a problémán a zenehallgatás?

Szerte a világon több millió embert gyötör a rossz alvásminőség, a nehéz elalvás, az éjszakai többszöri felébredés, ami nem csupán a teljesítményt rontja, de megnöveli a betegségek és a balesetek kockázatát is. Több tanulmány is született a zene alvásra gyakorolt pozitív hatásairól, ami egyaránt kimutatható a fiatal és az idősebb korosztályoknál.

A zenehallgatás számos jótékony hatással rendelkezik, csökkenti a vérnyomást, a pulzus- és légzésszámot, mérsékli a szorongást, segíti az ellazulást, eltereli a figyelmet az ébrentartó gondolatoktól, és elűzi az álmatlanságot.

Milyen dallamok segítenek kiváltani ezt a hatást?

Természetesen csak a lassabb tempójú, pihentető zenék, például nyugtató klasszikus zene, és a relaxációs zenék. Lefekvés előtt 30-45 percnyi zenehallgatás pozitív hatását már három hét alatt érezhetjük. A legnagyobb előnye pedig, hogy semmilyen mellékhatása nincsen!

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák