Akadálymentesített előadások

  • 30.01.2015
  • Babicz Beáta

Az utóbbi években egyre több kulturális rendezvényt élvezhetnek a maga teljességében a siketek, nagyothallók is. Magyarországon elsőként a nagymarosi Regejáró Misztrál Fesztiválra telepítettek úgynevezett indukciós székeket, amely a koncertek minden rezdülését közvetítették a bennük helyet foglalóknak. Az énekelt versek szövegét pedig a zenészek mellett helyet foglaló jelnyelvi tolmács, Popele Róbert fordítja le a közönség számára. Az első ilyen akció 2008-ban valósult meg, és azóta minden évben helyet kapnak a rendezvényen ezek a szerkezetek és a hallók számára is különleges élményt nyújtó jelnyelvi tolmácsolás.

A kezdeményezéshez 2011-ben csatlakozott a Szegedi Szabadtéri Játékok főszervezője is, aki a Vidnyánszky Attila rendezte Az ember tragédiáját a fent említett módszer segítségével tette élvezhetőbbé a siketek számára. Dr. Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő, a 90 decibel Project fővédnöke örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy immár szabadtéri színházi előadáson is megvalósul a siketek és nagyothallók esélyegyenlősége. Véleménye szerint "tudatformálás" szükséges a változáshoz: a nézőnek és a színésznek is természetes kell, hogy legyen a jeltolmács jelenléte.

Érdekesség, hogy a Dóm téri próbák során folyamatosan a rendezővel és a színészekkel dolgozott az előadás tolmácsa, Vörös Krisztina, valamint az ő munkáját segítő Sáfrány Margit, a siket mentor, aki kulcsfigura volt az egy hónapos felkészülésben. Kettejük segítségével a színpad két oldalán elhelyezkedő kivetítőkön követhették a jelelést a nézők.

Legutóbb a veszprémi Petőfi Színház tűzte műsorára a világhírű Chicago musicalt: 2015. január 14-én narrátor közreműködésével mutatták be a művet, majd január 17-én ugyanez az előadás jelnyelvi tolmács közreműködésével került a hallássérült nézők elé. Az előadásokat Kővári Szimonetta (narrátor) és Arany Brigitta (jelnyelvi tolmács) akadálymentesítették.

Legközelebb a Vígszínház társulata adja elő a Padlást jelelve és narrátorral február 22-én.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák