Akár 2 év is lehet, mire segítő lesz a kiskutyából

  • 28.11.2016
  • Bordohányi Alexandra

Segítő kutyákkal már itthon is egyre gyakrabban találkozni, de még mindig a vakvezető kutyák az elsők, amelyek a többség eszébe jutnak, pedig léteznek rajtuk kívül még rohamjelző, mozgássérült-segítő, személyi segítő, terápiás és természetesen hallássérült-segítő kutyák is. Itthon hét alapítvány és egyesület foglalkozik azzal, hogy hallássérült-segítő kutyákat képezzen ki, közülük az egyik a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület, akiktől megtudtuk, hogy ezek a különleges segítő kutyák azzal könnyítik meg gazdáik mindennapjait, hogy különböző hangok és zajok – mint például a gazda nevének szólítása, ébresztőóra, kapucsengő, babasírás, autóriasztó – esetén jeleznek nekik.

A hangjelző kutyák kiképzése – hasonlóan a többi terápiás és segítő kutyáéhoz képest – hatalmas felelősséget jelent, és hosszú folyamat eredménye, hiszen a kutyákat 1,5-2 évig tanítják, mire az új gazdáikhoz kerülhetnek. Az egyesülettől megtudtuk, hogy kisebb és nagyobb testű kutyákból egyaránt lehet hallásérülteket-segítő kutya, gyakorlatilag a gazda egyéni igényei döntik el, hogy egy ölebbel vagy például egy közepes testű állattal boldogul majd jobban. Labradorok, border collie-k, golden retrieverek és terrierek közül már egyaránt kerültek ki hangjelző segítő kutyák. Az alkalmas kölyökkutyákat pedig viselkedési tesztekkel választják ki, 3 napostól 6 hetes korukig, míg a tanításuk 8 hetes korukban veszi kezdetét. A kölyökkutyáknak olyan tulajdonságait is figyelembe veszik, hogy mennyire nyugodtak, figyelmesek és okosak, hiszen a legkönnyebben ők taníthatók.

A kutya kiképzése úgy zajlik, hogy a leendő gazda, tehát a siket vagy nagyothalló személy és a kutya együtt tanulnak, és az oktató is gyakran találkozik velük. Ahogy a kiskutya kiválasztásánál is, a gazda esetében is nagyon fontos, hogy türelmesen és nyugodtan álljon hozzá az oktatáshoz, hiszen nagyon sokáig tart, mire az állatból vizsgázott segítő kutya lehet. A kutyákat nem csak otthon, hanem az utcán, üzletekben, autóban is tanítják, hogy alkalmazkodni tudjanak gazdájuk életéhez, és megtanulják, hogy a különböző helyeken mikor és hogyan jelezhetnek, ha például megcsörren a mobiltelefon. A gazda sérülésétől is függ, hogyan tanítják ezeket az állatokat, hiszen egy nappal hallókészülékkel is rendelkező nagyothalló személynek más igényei vannak, mint egy siket személynek.

A NEO Egyesülettől megtudtuk, hogy a 1,5-2 éves oktatás végeztével a gazda és a kutya tesznek egy vizsgát, amely sikeressége után mindkettőjük számára kiállításra kerül egy igazolvány. Ezzel a kutya is bemehet mindenhova, ahova a gazdája is, például üzletekbe, éttermekbe, rendelőbe, és ingyen utazhat vele a különböző tömegközlekedési eszközökön. Ha valakinek szüksége van egy hangjelző segítő kutyára, annak ki kell töltenie egy jelentkezési lapot, és fel kell vennie a kapcsolatot az egyesülettel, melyet egy személyes találkozás követ. A NEO célja, hogy a siket és nagyothalló személyek ingyen juthassanak a segítő kutyákhoz.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák