Az okoskarkötők átveszik az uralmat a fülünk felett?

  • 02.07.2017
  • Trestyén Zsófia

Napjainkban az okosórák és fitnesz karkötők már szinte divatcikkekké/kiegészítőkké váltak. Ezek a kisméretű kütyük, olyan hordozható forradalmi eszközök, melyek mindennapi életünkben segítenek nekünk – akár abban, hogy lekövethessük, merre járunk, digitális fitnesz-oktatóként vagy akár álcázott mini-okostelefonokként is.

Mivel a technológiai fejlődés nem áll meg, nem is sejtjük hova futhat ki ez a dolog. Az előbbi eszközökhöz általában vezeték nélküli fülhallgatók tartoznak, ezáltal tulajdonképpen az egész digitális világ vezérlőközpontja a fülünkben lehet.

A fülhallgatók irányításához általában elég egy érintés, megszólítás, mozdulat vagy gesztus – persze egy okostelefonon túl. A piacon jelenleg elérhető fülhallgatók között a funkcionalitás szempontjából nagy különbségek vannak. Az általános funkció még mindig a zenehallgatás. Egyes eszközök azonban már rendelkeznek belső memóriával, minek következtében a zeneszámok közvetlenül menthetők és játszhatók le a hangforrás segítségével, vagy vezeték nélkül továbbíthatók az okostelefonokról és egyéb eszközökről.

Néhány fülhallgató blokkolja, vagy halkabbá teszi a külső zajokat. A zaj kizárása hozzájárulhat a jobb koncentrációhoz. Ez a funkció azonban veszélyes is lehet, ha nem hallja az ember, mi történik körülötte, például mikor úton van. Ma már vannak olyan karkötők, melyekkel egészségügyi állapotunkat is felmérhetjük.

Ezek az integrált szenzorok biometrikus adatokat mérnek és valós idejű adatokat szolgáltatnak az alkalmazásokon keresztül, így a viselőjüket tájékoztatják például a pulzusszámról, vagy a napi a megtett lépések számáról egyaránt.

Kérdezünk, és a válasz már ott is a fülünkben!

Ez még nem minden: a fejlettebb modellek személyes asszisztensekké válnak. A beépített mikrofon segítségével a hangvezérlővel hívásokat kezdeményezhetünk, üzeneteket hallgathatunk meg vagy információkat kereshetünk. Megkérdezhetjük (a kütyünktől), hogy milyen időjárás várható? Mikor és kivel van a következő találkozónk? Hol van Balatonfenyves? Az élet legnagyobb és legkisebb kérdéseire a válaszok azonnal és közvetlenül a fülünkbe hangzanak el. Még a bejövő üzenetek is könnyedén felolvastathatók.

A jövőben nem lesz szükségünk képernyőre?

Izgalmas jövő előtt állunk, egy olyan világ vár ránk, amelyben egy szinte láthatatlan mini-számítógéppel a fülünkben – amit csupán beszéddel és gesztusokkal irányíthatunk – képesek leszünk új emberekkel megismerkedni, válaszolni az üzeneteinkre és böngészhetünk barátainkkal az interneten. Különösen praktikusnak látszik ez a jövőkép abban az értelemben, hogy verbálisan irányíthatjuk okoseszközeinket, függetlenül attól, hogy közben kezünk mással van elfoglalva, éppen főzünk, vagy kerékpározunk.

Forrás: hear-the-world.com

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák