Cseng a füled koncert után? 4 tipp, hogyan enyhítheted!

  • 26.03.2018
  • Jáksó Nóra

Ha bármilyen zajos eseményen – például egy koncerten – nem véded a hallásodat, annak kellemetlen fülcsengés lehet a következménye.

Hogyan enyhíthetünk a panaszainkon?

  1. Kerüljük a hangos zenét. Ne terheljük a fülünket erős zajhatással, így támogathatjuk a regenerációt. Ugyanakkor a halk, lágy dallamok segíthetnek elterelni a figyelmet a fülcsengésről.
  2. Ha a fülcsengés a nyugodt alvásunkat is zavarja, érdemes meditációs zenét, a természet hangjait, a fehér vagy rózsaszín zaj segítségét igénybe venni, hogy az agyunk csak a pihenésre tudjon koncentrálni.
  3. Csökkentsük az alkohol- és a koffeinfogyasztást. A túlzott sóbevitel és a dohányzás szintén ronthat a tüneteken.
  4. Érdemes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és étrendkiegészítőkkel is megpróbálkozni. Hatásos segítséget jelenthet a B1, B6, B12-vitamin, a folsav, a cink, de a Ginkgo biloba, a Q10 és a melatonin is enyhítheti a panaszokat.

A fülcsengés lehet krónikus probléma, mely egy életen át elkíséri az embert, de a legtöbb esetben átmeneti, mely néhány nap alatt elmúlik. De azért senki ne bízza el magát! Ha rendszeresen hangos zenének és erős zajnak tesszük ki a fülünket, a hallásprobléma nem fog elmúlni, hanem maradandóvá válhat, hacsak nem védjük meg a hallásunkat jó minőségű füldugókkal. Ha attól tartunk, hogy egy sima füldugóval elvész a zenei élmény, válasszunk olyan speciális füldugót, melyet kifejezetten koncertekhez, fesztiválokhoz fejlesztettek ki, viselése során is tökéletesen megmarad a zene minősége, és nem kelt elszigeteltségérzést. Ilyen az egyedi technológiájú Alpine PartyPlug Pro Natural füldugó, mely diszkrét, kényelmes, védi a hallást és meggátolja a fülcsengés kialakulását.

Ha a fülcsengés néhány nap alatt sem múlik el, érdemes orvoshoz fordulnunk, mert talán más probléma is áll a háttérben.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák