Egyre szomorúbbak a népszerű slágerek

  • 23.06.2019
  • Jáksó Nóra

Az elmúlt évtizedekben nem csak a zenei irányzatok változtak sokat, hanem a dalszövegek is.

A Lawrence Technológiai Egyetem új tanulmánya szerint nem várhatjuk, hogy a mai dalok jobban felvidítanak minket, mint a múlt slágerei. A kutatók tudományos górcső alá vették a népszerű slágereket egészen az 1950-es évektől napjainkig, és úgy találták, hogy a dalok szövegei egyre inkább dühöt és szomorúságot fejeznek ki, miközben az örömöt érzékeltető zenék aránya fokozatosan csökkent.

A 2019-es év zenéi már jelentősen különböznek azoktól, melyekre az 1960-as és 70-es években táncoltak a rajongók. A kutatók a slágerlisták legnépszerűbb dalainak szövegét és hangulatát elemezték. Az eredmények azt mutatták, hogy évről-évre egyre fokozódott a harag kifejeződése. Az 1950-es években születtek a legkevésbé „dühös” dalok, és 2015-ig minden esztendőben nőtt azoknak a zenéknek a száma, melyek indulatosak voltak. A szomorúság, undor és félelem kifejeződése is ugyanilyen növekedést mutat, bár a haragnál enyhébb mértékben.

Mivel a kutatók az adott évek legnépszerűbb dalait vizsgálták, az eredmények elsősorban nem a zene, hanem a rajongók preferenciájának változását tükrözik. Azaz az évek során nem feltétlenül a zenészek és a szövegírók ízlése az, ami nagy átalakuláson ment keresztül. Míg a rajongók az 1950-es években sokkal jobban szerették a vidám dalokat, addig úgy tűnik, a mai zenefogyasztók számára a szomorúságot és dühöt kifejező dalok szimpatikusabbak.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák