Élvezd a karácsonyi ünnepeket hallássérülten is!

  • 19.12.2018
  • Jáksó Nóra

Élvezd a karácsonyi hangulatot, az ünnepi dalokat, a szórakoztató filmeket és a meghitt beszélgetéseket szeretteiddel és barátaiddal hallássérülten is. Néhány egyszerű tipp segíthet abban, hogy maximálisan felkészülj az ünnepekre:

  • Látogass el saját hallásspecialistádhoz, és ellenőriztesd a hallókészüléked működését. A régi elemeket cseréld újakra, a tökéletes működés érdekében gondoskodj a készülék fertőtlenítéséről és páramentesítéséről, valamint az optimális beállításáról. A szakember képes személyre szabottan beigazítani úgy, hogy zajos körülmények között, bulikon, étteremben, zenés szórakozóhelyen is tökéletesen halljál vele.
  • Fontos, hogy állandóan viseld a hallókészüléked, mert csak így tud az agyad a különféle hangokhoz alkalmazkodni. Ha csak zajos körülmények között hordod, akkor azzal megterheled az elméd, és hamarabb kifáradhatsz. Ellenben, ha folyton viseled, az agyad hozzá tud szokni a különféle hangokhoz, és el tudja különíteni a fontos információkat a lényegtelenektől. Így bármilyen zajos körülmény között is követni tudod a számodra fontos beszélgetéseket.
  • Az ünnepi asztalnál olyan helyre üljél, ahonnan jól látod mindenkinek az arcát, ez megkönnyíti a szájról való olvasást. Ne ülj a tévé, vagy más zajforrás közelébe. Ahol sokan gyűlnek össze, ott általában mindenki igyekszik hangosabban beszélni, így az alap zajszint is sokkal magasabb.
  • Nyíltan vállald fel, hogy hallássérült vagy, mondd el beszélgetőpartnerednek, ez ugyanis segíteni fog a kommunikációban, és kevésbé fogod elszigetelten érezni magad.
  • Érdemes az alkoholt mértékkel fogyasztani, ugyanis rövid távon károsan befolyásolhatja a hallást.
  • Ha Szilveszterkor tűzijátékra látogatsz, a hallókészülék helyett viselj hallásvédő füldugót vagy fültokot. Még így is legalább 18 méterre távolodj el a zajforrástól, hiszen ezek a hallásvédők sem tudnak 100 százalékos védelmet nyújtani.

Tedd felhőtlenné ezekkel az előkészületekkel a karácsonyi ünnepeket.

Forrás: houseofhearing.co.uk

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák