Ezért ne igyál kávét egy hangos koncert alatt!

  • 24.04.2017
  • Jáksó Nóra

A koffein jelentősen befolyásolhatja hallószervünk regenerálódó képességét a zaj okozta átmeneti halláskárosodásból.

A kanadai McGill Egyetem és Egészségügyi Központ Kutatóintézete a közelmúltban elvégzett tanulmányában arra a következtetésre jutott, hogy a rendkívül hangos események után bekövetkezett átmeneti halláscsökkenés visszafordítására a koffein komoly hatással lehet, sőt, akár hosszú távú károsodást is eredményezhet.

Erős zajhatás következtében a fülben ideiglenes halláscsökkenés következik be, melyet átmeneti küszöbeltolódásnak nevezünk. Ez az állapot – azaz a hallás érzékenységének átmeneti romlása - általában 72 órán belül visszafordítható, ám ha a tünetek ennél tovább is fennállnak, a károsodás maradandóvá válhat. A McGill Egyetem tanulmánya szerint pedig a koffein súlyosbíthatja a helyzetet.

A kutatási eredmények azt sugallják, hogy ha például egy rock koncerten 110 decibeles hangerővel szóló zenét hallgatunk egy órán át, és ezzel egyidejűleg koffeint is fogyasztunk, a fülben a regenerálódás sokkal hosszabb időbe telik, és több nappal kitolódhat a normál hallás visszanyerésének ideje. Bár humán kísérletekkel még nem igazolták a felfedezést, erős zajhatás mellett vélhetően nem tanácsos koffeines italokat, például kávét, kólát és energiaitalokat fogyasztanunk.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák