Fegyverekkel ártanak a hallásuknak az USA-ban

  • 01.10.2017
  • Trestyén Zsófia

Az amerikaiak közül, akik fegyverbirtokosok, csak egy kis hányaduk használ valamilyen hallásvédőt – állapítja meg egy tanulmány. Azok a személyek, akik így használják a lőfegyvereiket, komoly veszélynek teszik ki a hallásukat.

A lőfegyverek által okozott zaj különösen veszélyezteti a hallást. A tanulmányban szereplő 35 millió amerikai fegyveres használónak mindössze 59%-a alkalmaz folyamatosan valamilyen hallásvédő eszközt.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az Egyesült Államokban ötből egy ember van, aki több mint 10 000 lőszert lőtt le az elmúlt évben, de soha nem használt füldugót, vagy fültokot eközben. A lőfegyverrel kapcsolatos zajkibocsátás nagy része a szórakozás, vagyis hobbitevékenység céljából történő lövöldözés/lövészet során jött létre.

"A probléma itt egyrészt a lőfegyvereket használó emberek magas száma, másrészt a lőfegyverekből származó potenciálisan kialakuló hallásvesztés gyakorisága" - mondta Dr. Neil Bhattacharyya, a kutatást vezető orvos Bostonban.

"A puskának rendkívül hangos egyszeri hangja van, viszont általában többször megismétlik a lövést, tehát több durranás következik be rövid időn belül, és ez a tevékenység nagyon káros lehet, különösen hallásvédő használata nélkül" - magyarázta Dr. Bhattacharyya.

Egyéb zajos szabadidős tevékenységek

A tanulmány más szabadidős és munkahelyi tevékenységeket is vizsgált, például a fűnyírást. Az adatok egyötödét a munkahelyen kívüli hangos tevékenységek tették ki, ezek esetében a vizsgált alanyok 62%-a nem fordít figyelmet a hallásvédelemre szabadidős tevékenysége alatt. A munkahelyi arány is csak egyharmadot tesz ki.

A tanulmányról

Annak felmérése érdekében, hogy az Egyesült Államokban élő felnőttek milyen gyakran vannak kitéve a hangos zajnak, és milyen lépéseket tesznek a hallásuk épségének megőrzése érdekében, a kutatók 2014-ben 240 millió embert vizsgáltak meg.
A "Lőfegyver és más zajforrások epidemiológiája az Egyesült Államokban" című tanulmányt a The Laryngoscope-ban tették közzé 2017-ben.

Forrás: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák