Gyakori halláskárosodás a hivatásos zenészek között

  • 02.12.2017
  • Trestyén Zsófia

A professzionális zenészek halláskárosodásra, fülzúgásra és fülfájásra panaszkodnak egy iráni tanulmány szerint.

A zaj okozta halláskárosodás gyakori probléma a hivatásos zenészek körében

A professzionális zenészek nagyobb hangzavarnak vannak kitéve, mint a hétköznapi társaik. Ennek a nagy intenzitású hangnak való kitettségnek köszönhetően a zenészek nagyobb mértékben veszélyeztetik a hallásuk épségét. A zajkibocsátás, ami őket éri a halláskárosodásuk egyik fő oka.
Egy iráni tanulmány kimutatta, hogy a hivatásos zenészek között 42,2%-uk audiometrikus bemélyedésekkel rendelkezik egy fülben (egyoldalú halláskárosodás), és 19,2%-uk mindkét fülében (bilaterális halláskárosodás) audiometrikus bemetszéssel rendelkezett. Súlyosabb tűnetek mutatkoztak azoknál a zenészeknél, aki már régebb óta ezen a pályán dolgoznak.

Az egyik vagy mindkét fülnél tapasztalt károsodás gyakorisága 46,3% volt férfiaknál és 23,8%-os az arány a nők esetében.

A kutatásban résztvevő muzsikusok közül mindössze 2%-a használ rendszeresen hallásvédő eszközöket.

A kutatás szerint a hegedűművészek körében a legnagyobb a nagyothallók aránya.

Tinnitus és fülfájás

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a zenészek 51%-a tapasztalt tinnitus az előadásuk után és 28%-uk tapasztalt fülfájás már a fellépésük alatt is.

A tanulmányt 125 iráni tradicionális és/vagy pop zenész bevonásával végezték, akik legalább ötéves szakmai tapasztalattal rendelkeztek. A vizsgálat egy kérdőíves kutatásra és klinikai vizsgálatra terjedt ki.

Forrás: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák