Hallást érintő szabadtéri tevékenységek

  • 23.05.2014
  • Varga Zsófia

Ha valamit nem akarunk hallani, fogjuk be a fülünket. A gyerekeknél ez egy nagyon jó taktika. Ez valójában egy nagyon jó taktika a halláskárosodás elkerülésére. Több mint 26 millió amerikai szenved valamilyen halláskárosodással. Legtöbben az életkoruk miatt hallanak kevésbé vagy a zajterhelés következtében.

Szerencsére nem kell a kezeinket használnunk ahhoz, hogy védjük a füleinket. A füldugók és fülvédők könnyen hozzáférhetőek és tompítják a környezeti zajokat. A füldugók átlag zajcsökkentési képessége kb. 35dB, s fülvédőké 22dB. Ha egy hang túl hangos, érdemes őket használni.

A munkavédelmi előírások szerint a biztonságos zajszint 85dB alatt van. Íme néhány eset, amikor érdemes megvédenünk hallásunkat valamilyen formában.

  1.  Fűnyíró. Egy átlagos fűnyíró zajszintje könnyen eléri a 85-90dB-t, de akár 100dB-t is. Ha nyolc órán át ilyen hangerejű zajnak vagyunk kitéve, halláskárosodásunk is lehet. Van okunk aggodalomra, ha rendszeresen tesszük ki magunkat ilyen zajnak hallásvédő nélkül.
  2. Tavakon. Ha kellemest hajókázást tervezünk festői környezetben, nem kell aggódnunk a zajszint miatt. Egy egésznapos motorcsónakozás viszont már egész más történet. Itt már könnyen meghaladhatja a zajszint a 90dB-t is. Az ilyen vízisport eszközöknél megállapítanak egy biztonságos decibelszintet, de biztonságosabb füldugót használni.
  3. Motorra fel. Az élet egyik legnagyobb öröme lehet felpattanni a motorra, közben pedig az egyik legveszélyesebb dolog a fülre a nézve. Motorozás közben a zajszint meghaladja a 95dB-t, mely 4 óra után eredményezhet halláskárosodást. Használjunk a sisak alatt füldugót.
  4. Csapatsportok. A kedvenc focicsapatunk biztos értékelni fogja a szurkolást, de a füleink annál kevés lesznek hálásak a hatalmas hangerőért. A stadionokban gyakran regisztrálnak 115dB hangerősséget, mely 15 perc után már halláskárosodást okoz. Nem kell aggódni, egy pár füldugó sokat segíthet, és még a bírót is hallani fogjuk.
  5. Ez csak rock and roll. Kamarazene egy fedett nézőtéren 75-80dB, viszont a rock koncerten könnyen generál a zene 120dB-t is. Ilyen hangerőnél elég hét és fél perc a halláskárosodáshoz. Amikor csak lehet, válasszunk külső helyszínen rendezett koncerteket, és igyekezzünk távol maradni a hangfalaktól.

Becslések szerint 30 millió amerikai van naponta kitéve veszélyes zajszintnek, és mintegy tízmillióan szenvedtek már maradandó halláskárosodást zaj által. Az egészségügyi szakemberek úgy vélik, hogy a halláscsökkenések 40%-a megelőzhető.

Ne feledjük: a legtöbb hallásvesztés hosszú idő alatt, a zajok halmozása által alakul ki, ezért fontos, hogy megvédjük füleinket túl hangos környezetben. Ha kiabálni kell, hogy meghalljuk, amit mondanak, vagy fülcsengést érzékelünk, valószínűleg túl zajos környezetben vagyunk, ezért meg kell tennünk a megfelelő óvintézkedéseket. Ha nincs nálunk semmilyen fülvédő eszköz, keressünk biztonságos zónát, ahol a fülünk tud pihenni.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák