Hallásunk takarítás közben

  • 15.09.2014
  • Varga Zsófia

Sajnos bizonyos tisztítóeszközök, melyeket egész évben használunk, nagy terhet jelentenek hallásunknak. Azoknak, akik több mint nyolc órán át vannak kitéve 85 decibeles vagy annál nagyobb hangerőnek, tartósan károsodhat a hallásuk. Ezért a munkaadóknak zajos környezetben kötelező hallásvédő eszközöket biztosítaniuk alkalmazottaik számára.

Bár könnyen lehet, hogy nem dolgozunk naponta nyolc órát zajos környezetben, a gépek, melyeket rendszeresen használunk házi- és ház körüli munkákhoz, fülsiketítőek. Az ismételt hangos zajexpozíció maradandóan károsíthatja a belső fül érzékeny szőrsejtjeit, melyek a hanghullámok elektromos impulzusainak értelmezéséért felelősek, vagyis gyakorlatilag a hangok megértéséért. A zaj okozta halláskárosodás eredményezhet átmeneti halláscsökkenést, nedves érzetet, fülcsengést, mely pár óra után elmúlik, de az ismételt, fokozott zajterhelés maradandó és visszafordíthatatlan károsodást okoz.

Tájékoztatásképp itt egy rövid lista kerti és háztartási gépekről, melyek magasabb zajszinttel rendelkeznek.

Kerti berendezések:

Eszköz Hangerősség (dB)
Fűnyíró 88-94
Fúró 92-95
Szegélynyíró 94-96
Lombfújó 95-105
Traktor 95-105
Körfűrész 100-104
Légkalapács 112

Háztartási gépek:

Eszköz Hangerősség (dB)
Habverő 65
Szagelszívó 69-71
Mosógép 75
Füstérzékelő 75-85
Porszívó 84-89

Persze nem azért születik ez az írás, hogy bárkit is arra biztassunk, szokjon vissza a kézi mosásra. Ehelyett szeretnénk inkább felhívni a figyelmet azoknak a zajoknak a káros mivoltára, melyekkel nap mint nap találkozunk, és érdemes védőeszközök után nyúlni ezek használatakor a zaj okozta halláskárosodás elkerüléséhez. A National Institute on Deafness és az Other Communication Disorders vizsgálatai szerint több mint 26 millió amerikainál kimutatható halláskárosodás hosszabb ideig tartó túlzott zaj által. A jó hír, hogy az ilyen károsodás 100%-ban megelőzhető.

Persze a legjobb módja a takarítás közben való zajvédelemnek, elvégeztetni mással a munkát, bár ez nem mindig lehetséges. Ehelyett szerezzünk be füldugókat, melyekből manapság gazdag választékot találni. Ha hallókészüléket használunk, érdeklődjünk a gyártónál, hogy programozzuk készülékünket.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák