Hangos zene+alkohol=halláskárosodás

  • 14.04.2019
  • Trestyén Zsófia

Egy Hollandiában végzett kutatás arra az eredményre jutott, hogy a koncertre járó alkoholfogyasztó közönség nagyobb mértékben van kitéve hallásvesztésnek.

A koncertek során az alkoholfogyasztás növeli a hallásvesztés kockázatát állítja egy holland tanulmány.

Amennyiben valaki alkoholt fogyaszt egy zenei fesztivál ideje alatt, ahol ráadásul hangos zenének van kitéve, nagyobb a kockázata a zaj által okozott halláskárosodás kialakulásának.

Egy holland tanulmány olyan tényezőket vizsgált meg, amelyek a szabadtéri zenei fesztiválon a hangos zenével való érintkezés után az átmeneti hallásvesztés, esetleges fülzúgást okoz.

A tanulmány megállapította, hogy az alkoholfogyasztás mértéke összefügg a hangfalak közvetlen közelében eltöltött idő mennyiségével. Aki különösen sok alkoholt fogyaszt, jelentősen több időt tölt a hangszórók közelében, és ezáltal rájuk nézve veszélyesebb a hangerő nagysága, mint azoknál a résztvevőknél, akik nem fogyasztanak szeszes italt. Ily módon az alkoholfogyasztás növeli a fülzúgás és a zaj által okozott halláskárosodás kockázatát.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy abban az esetben, ha az alanyok füldugóval védték hallásukat, sokat javítottak helyzetükön.

A tanulmány egy hollandiai kültéri fesztivál résztvevőit vizsgálta. Minden résztvevő 4,5 óráig vett részt a zenei fesztiválon. A résztvevők közül néhányat utasítottak arra, hogy füldugókat használjanak. A fesztivál után a résztvevők kitöltöttek egy kérdőívet az alkoholfogyasztásról, a színpadok közelében eltöltött időről és a hangszórókról, a zene hangosságáról, a szubjektív hallásvesztésről és a fülzúgásról.

Forrás: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák