Harmónia testnek és léleknek - Zeneterápia 1. rész

  • 28.04.2015
  • Bordohányi Alexandra

Ha meg szeretnénk fogalmazni, mi is az a zene, valami olyasmit mondhatnánk, hogy hangok jól megszerkesztett egymásutánja, melyben még matematikai szabályszerűségeket is felfedezhetünk, annak érdekében, hogy egy harmonikus egészet hozzon létre. A legtöbb ember szereti a zenét: hallgatjuk autóban, utazás közben, koncertekre járunk, gyorsabban telik vele a munkaidő, és még a filmekben is felcsendülnek dalok, hogy kiegészítsék a képi világot.

A zene terápiás célú használata már az ókori gondolkodókat is foglalkoztatta, nekik is feltűnt, hogy a dallamoknak béketeremtő ereje is lehet. A zeneterápia nem egy újkeletű dolog, már évtizedek óta használják pedagógia céllal, különböző lelki problémák gyógyítására, a közérzet javítására. Valószínűleg sokan hallottak már Mozart zenéjének rendkívüli hatásáról, de a különböző hangterápiák között is akadnak nagy népszerűségnek örvendők, mint a delfinhang terápia, a tibeti hangterápia, vagy az esőbot.

A hangterápiát gyakran alkalmazzák különböző meditációs módszerekben, hiszen a rezgések segítenek megfelelően nyugodt állapotba kerülni. A Zeneterápiás Világszövetkezet (World Federation of Music Therapy) meghatározása szerint a zeneterapeuta a zenét vagy a zenei elemeket egy tervezett, megszerkesztett folyamatban használja, hogy elősegítse a tanulást, a kommunikációt, az érzelmi, szellemi és lelki egészség megteremtését, és a jó közérzetet.

A zeneterápiát gyakran alkalmazzák kisgyerekeknél, kisbabáknál, pánikbetegek kiegészítő kezelésére, különböző függőségek kezelésére, vagy akár meditációs és önismereti célokkal. A zeneterápia hatásosságát kutatások és esettanulmányok is bizonyítják, hazánkban is rengeteg szakember foglalkozik hang- és zeneterápiával. Cikksorozatunk következő részében egy zeneterapeutát kérdezünk.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák