Hogyan kerüljük el a fülsérülést a hullámvasúton?

  • 24.04.2016
  • Jáksó Nóra

Nagy sebesség, éles kanyarok, szédítő zuhanás. Ilyen izgalmakat nyújt az egyik legnagyobb vidámparki kedvenc, a hullámvasút. Ám ha nem vigyázunk, nem csak egy fantasztikus élménnyel gazdagít bennünket, hanem fülkárosodással is.

A hullámvasút extrém gyorsulása fülsérülést okozhat, az ún. barotraumát, mely akkor következik be, ha nagyon gyorsan megváltozik a nyomás a külső környezet - ebben az esetben a külső hallójárat - és a középfül között. A hirtelen nyomásváltozás leggyakrabban szédülést, fülfájást, „bedugult” érzést, fülpattogást okoz, szélsőséges esetben azonban átmeneti halláscsökkenést is előidézhet. A kellemetlen panaszok – a külső hallójárat duzzanata és a dobhártya gyulladása - a kaland után már másnap jelentkezhetnek, a legtöbb esetben azonban pár nap alatt enyhülnek.

Annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük a fülsérülés esélyét, a szakértők azt javasolják, hogy ha hullámvasúton száguldunk, az arcunkkal mindig előre tekintsünk, ne nézzünk oldalra, ne figyeljünk a mellettünk ülőre, így védhetjük leginkább a fülünket a gyorsulás negatív hatásától.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák