Hogyan kerüljük el koncerten a halláskárosodást?

  • 03.10.2014
  • Varga Zsófia

Elmegyünk egy koncertre, hogy meghallgassuk a kedvenc zenekarunkat élőben. Nagy élmény mindenki számára. Ez jelenthet egy lógós estét a barátokkal vagy családi programot. A gyakori koncertlátogatók sokszor tapasztalnak fülcsengést a koncertek után. Egy-két óra után az ember úgy érzi, mintha zümmögne a feje, a világ összes zaját tompítja a folyamatos fülzúgás.

Akárhogy is nézzük, ez nem egy jó dolog, és nagyon jó mutatója annak, hogy túl hangos zaj érte a füleinket. Ilyen hangos zenénél, főleg ha közel állunk a hangszórókhoz, a dobhártya folyamatosan rezeg, és szó szerint próbálja megvédeni a hallószerveket a beérkező hangos zajoktól. Ez egy olyan helyzet, melyet érdemes elkerülni. Senki sem akar idősebb korára súlyos halláskárosodással élni, hogy képtelen legyen egy beszélgetésben részt venni vagy meghallgatni egy kellemes zeneszámot. Nincs mese, meg kell védeni a hallást.

Szóval hogyan biztosítsuk az érzékeny dobhártyánk épségét, miközben nem hagyunk ki egy fergeteges koncertet sem? Van néhány alapvető tanács, melyeket érdemes megfogadni, hogy elkerüljük a koncerten a halláskárosodást.

1. A koncert alatt viseljünk füldugót!

Ez bizonyára nem újdonság, elég sok ember gondolja, hogy a füldugó jó dolog. És vajon ki lesz a „menőbb”? Az, aki most füldugót használ vagy az, akinek 10-20 év múlva hallókészüléket kell használnia? Találunk olcsóbb habszivacs füldugókat, például gyógyszertárakban, de természetes kaphatóak speciális, koncertekre tervezett füldugók is. Nem gondolnánk elsőre, mennyit segíthet egy ilyen kis eszköz.

2. Ne álljunk a hangszórók mellé!

Ez csak bajt okozhat, még akkor is, ha csak egy laza jazz koncerten vagyunk. Ha van a dalban egy váratlan hangos rész vagy valamilyen kis csavar, az hirtelen terheli le a dobhártyánkat, mely hosszú távú károsodást okozhat. Keressük ezért a megfelelő helyeket, álljunk középre vagy menjünk inkább kicsit hátrébb! Érezni fogjuk a különbséget.

3. Tartsunk szünetet!

Gyakran érezhető úgy nagyobb zajterhelésnél, hogy a fülek már-már szinte fájnak. Ilyenkor tapasztalhatunk fejfájást, csengő érzést. Ez az a pont, amikor érdemes szünetet tartani, és távolabb menni. Próbáljunk olyan helyet találni magunknak a koncerten, ahol nem ér minket akkor zajexpozíció!

Ezeknek a tanácsoknak a megfogadásával sokat tehetünk a hallásunk megóvásáért. Valljuk be, nem ér annyit egyetlen koncert sem, hogy aztán éveken, évtizedeken keresztül a szomszédok megőrüléséig fel kelljen hangosítanunk a televíziót, vagy ne halljuk a hozzánk szólókat. Valamit valamiért!

Forrás: ArticleBase

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák