Itt a nyár

  • 23.05.2014
  • Varga Zsófia

Mázlink van, itt a nyár. Barnulás a strandon, naptej, vízibicikli, a legjobb élmények ezek egész évben. Kellemes kis láblógatás. Azonban a szakértők szerint sajnos a nyár is tartogat negatív hatásokat a fülekre. A napfényes szórakozás mellett érdemes egy kis figyelmet szentelni a füleknek is. Ha a könyökünkön is jön ki már, érdemes beszélni a belső fület érő, helyrehozhatatlan károkról!

Nyári zajok

Hazánkban például az augusztus 20-ai ünnepségek tűzijátékai komoly zajexpozíciót jelentenek a füleknek. Persze akkor nincs semmi gond, ha a családunkkal távol maradunk ettől. A gyönyörű tűzijáték minden egyes robbanó rakétája kisebb kárt tesz a fülekben. Mindegy, hogy milyen rakétáról van szó vagy hányról, a zajhatások sajnos összeadódnak. Szórakoztató nézni őket, de másnap csak ott az a fránya fülcsengés.

És persze ott vannak a fűnyírók és más gépek, melyek legfőképp nyáron kerülnek elő, vagy amikor ülünk az autóban, ablakot le, és bömböltetjük a zenét. Igen, ez a nyár, de észre sem vesszük, hogy ezek a hangok igazából milyen károkat okoznak.

A tények magukért beszélnek:

  • Amerikában készült felmérések szerint az emberek jelentős százaléka tapasztal halláscsökkenést, sajnos nem csak hosszabb idő elteltével. A gyerekek elveszítik a hallásukat, köszönhetően a fülekbe dugott fülhallgatónak, melyből túl hangosan ordít a zene. Akárhogy is nézzük, ez nem túl jó.
  • Az elmúlt években 2,5 millió amerikai vesztette el a hallását.
  • A hallásvesztések 30%-a pedig megelőzhető.

A folyamatosan minket érő hangos zajok károsítják a belső fülben található szőrsejteket, melyek nagy szerepet játszanak a hallás folyamatában. Kárt okozhat egy rövid, de intenzív zaj, azonban általában az évekig túlzott hangerőnek való kitettségből erednek a problémák. A zaj okozta halláskárosodás lehet fokozatos, fájdalommentes és éveken át teljesen észrevétlen.

Milyen hosszú a túl hosszú?

A hang erősségét decibelben (dB) mérjük. Egy felnőtt normál hangereje kb. 60-70dB-es tartományba esik, mely egyáltalán nem okoz problémát, szóval beszéljünk csak nyugodtan. A fűnyíróé könnyedén eléri a 90dB-t, vagy még annál többet is akár. Ha kiabálnunk kell, az annak a jele, hogy az adott zajszint túl hangos. Egy tipikus rockkoncert 110-150dB hangerősséget generál. Csengetett valaki?

A teljes problémát azonban nem fedik le a decibelek, de tény, hogy a legtöbb esetben hozzájuk van köze a hallásvesztésnek. A fülek képesek felépülni a hangos zajok hatásai után, ha kapnak kellő mennyiségű pihenőidőt. A másik tényező, mely közrejátszik, az expozíciós idő. Egyszer egy darabig még talán belefér, de hogy minden egyes nap hangos zajoknak tegyük ki magunkat, ráadásul több órán keresztül, komoly következményekkel járhat.

Néhány tipp

Jön a nyár, a zenelejátszók, a bikinik, sokak legkedveltebb évszaka, na de mindent csak mértékkel, adjunk magunknak (és persze a fülünknek) néha egy kis szünetet!

  1. Kísérjük figyelemmel a folyamatos zajterhelést! Néhány fontosabb adat: a 85dB-es hangerősséget kb. 8 órán keresztül viselhetjük el károsodás nélkül, azonban amint ez az érték felugrik 100dB-re, már csak 15 percig hallgathatjuk, hogy ne sérüljenek a fülek. Ha nem tudjuk elkerülni a jhatásokat, legalább próbáljunk szünetet tartani. Rá fogunk jönni idővel, hogy a csend is lehet szép, bár tény, nem egy Motörhead.
  2. Maradjunk távol a zajos környezettől! Ha kiabálni kell ahhoz, hogy meghalljanak, túl hangos zajnak vagyunk kitéve. Ez lehet hangos zene, működésben lévő szerszámok, fűnyíró, sőt, akár a lehúzott ablaknál történő vezetés is. Jól nézel ki, de ha az utasnak kiabálni kell, az nem épp a legjobb. Húzd fel az ablakot és halkítsd le a zenét!
  3. Amikor zajos környezetbe kerülünk, használjunk füldugót! Ha hétvégenként füvet nyírunk, nagyjából 3 órán át 90dB hangerősségnek vagyunk kitéve. Keressünk olyan zajcsökkentő termékeket, melyek legalább 9dB-t vesznek el a hangerősségből. A jobb minőségű hallásvédelmi eszközök 22dB szűrésére is képesek. Minél jobban csökkentjük a zajokat, annál tovább marad meg hallásunk épsége.
  4. Ha minden pénteken koncertre járunk, lehetőleg ne a hangfalak mellett ácsorogjunk végig. Inkább vonuljunk egy kicsit hátra, a koncert a tömeg mögött is ugyanaz a koncert. Sosem árt persze, ha használunk füldugót is.
  5. Ha hallásvesztésre gyanakszunk, egyeztessünk időpontot és vizsgáltassuk meg füleinket! Amennyiben fülcsengést, fülzúgást tapasztalunk, mely nem akar elmúlni, kérjünk segítséget!

Függetlenül attól, hogy hol és mivel töltjük a nyári hónapokat, figyeljünk oda a füleinkre! Hangerő + hosszú időtartam = halláscsökkenés. Örökre.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák