Könnyebben sérülnek meg a halláskárosodásban szenvedő emberek

  • 01.04.2019
  • Trestyén Zsófia

Egy amerikai tanulmány szerint, ha hallási nehézségei vannak, nagyobb az esélye annak, hogy megsérül egy balesetben.

A halláskárosodásban szenvedő embereknél nagyobb a véletlen sérülések kockázata.

Egy amerikai tanulmány a halláskárosodás és a felnőttek véletlen sérülései közötti összefüggést vizsgálta. A következtetés az, hogy a halláscsökkenés növeli a baleseti sérülések kockázatát.

A tanulmány kimutatta, hogy a hallásvesztéssel élő válaszadók kétszeres valószínűséggel tapasztaltak véletlen sérülést, mint a kitűnő hallással rendelkező válaszadók.

„Amikor az emberek halláskárosodástól szenvednek, kevésbé valószínű, hogy észlelik a figyelmeztető jeleket, például hogy egy kerékpár vagy motorkerékpár halad feléjük,”

– mondta Dr. Neil Bhattacharyya, a Harvard Orvostudományi Kar és a Brigham kórház vezető kutatója, Bostonban.

A kiváló hallással rendelkező válaszadókkal összehasonlítva a balesetveszély kockázata 60%-kal magasabb volt a kevésbé jól halló válaszadók körében. A válaszadókat, akiknél nagy fokú halláskárosodás van jelen, 90%-kal nagyobb valószínűséggel érte véletlenszerű baleset.

A hallási nehézségekkel küzdő válaszadók közül a leggyakoribb sérüléseket munka és szabadidős tevékenység közben szenvedték el.

A tanulmányt 232,2 millió 18 éves vagy annál idősebb egyénből származó amerikai reprezentatív mintából származó válaszok keresztmetszeti elemzése alapján készítették.

Forrás: Reuters

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák