Mi okozhatja a zenei hallucinációkat?

  • 13.08.2017
  • Jáksó Nóra

Van, akit az állandó fülcsengés nem hagy nyugodni, de olyanok is vannak, akik szüntelenül zenét hallanak a fülükben, miközben körülöttük síri csend honol. A ritka jelenséget zenei hallucinációnak nevezik.

Leggyakrabban ismert dallamok csendülnek fel a fülben újra és újra, gyermekkori vagy ifjúkori kedvenc számok, népszerű slágerek, karácsonyi dalok vagy vallásos zenék. Egy hipotézis szerint, ha túl nagy lesz valaki körül a csend, az agy a saját zenei memoárjából kreál magának dallamokat. Bár számos más lehetséges kiváltó okot is találtak rá a kutatók, a hallucinációk hátterében állhat a nagyothallás, agyi elváltozások, mentális betegségek, az epilepszia, és ritkán a különféle gyógyszerek (például szalicilátok, paracetamol) is.

A zenei hallucináció a hatvan év feletti nőknél a leggyakoribb, különösen azoknál, akik egyedül élnek, és akik hirtelen halláscsökkenéstől szenvednek.

Bár gyógymód nincsen rá, sokak szerint segít, ha zenehallgatással tereljük el a figyelmet a zavaró hangokról. Bizonyos esetekben gyógyszerekkel is elérhető, hogy a nem kívánatos hangok távozzanak az életünkből.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák