Miért szeretjük a hangos klubokat?

  • 01.01.2018
  • Trestyén Zsófia

Alapvető tény, hogy a túlságosan zajos környezet károsíthatja a hallásunkat, de a hangos éjszakai klubokban izgatottak leszünk, jól érezzük magunkat, szocializálódunk.

Mi indokolhatja ennek a kikapcsolódási formának a népszerűségét?

Ha a hangos hangok halláskárosodást okoznak és komolyan befolyásolják fizikai és lelki egészségünket, miért szeretjük mégis azokat? Egy új-zélandi tanulmány azt állítja, hogy azért választjuk az éjszakai klubok hangos zenéjét, mert annak hatására izgatottak leszünk, szocializálódunk, és ezekben a szituációkban csökkenthet a konfliktusok kialakulása is.

A nagy hangerő pozitív érzelmeket okoz

A 18-25 évesek körében végzett tanulmány azt állítja, hogy a hangos hangok pozitív hatással vannak az érzelmeinkre, annak ellenére, hogy a nagy hangerőn szóló zenének való kitettség károsíthatja a hallásunkat. A tanulmány szerint négy fő oka van, amiért kedveljük a hangos hangokat:

  • izgatottak leszünk általa,
  • megkönnyíti a szocializációt,
  • kizárja a külső hangokat és nem kívánt gondolatokról is eltereli figyelmünket,
  • javítja a személyes identitásunkat.

A tanulmányban olyanok vettek részt, akik rendszeresen járnak klubokba szórakozni, valamint akik, ilyen helyen dolgoznak, tehát leginkább csaposok és lemezlovasok.

Mind a vendégek, mind az alkalmazottak szerint a hangos zene olyan pozitív érzelmeket szabadít fel bennük, mint a lelkesedés és a boldogság. Ezenkívül a hangerő a nemkívánatos (negatív) érzelmekről is remekül eltereli a figyelmüket.

A hangos zene közösségi megmozdulásokat hoz létre, valamint megkönnyíti az idegenekkel való pozitív interakciókat. A hangos zenét az intim beszélgetések elfedésére is használhatják.

Hangos zene, mint életmód

A tanulmány Auckland Cityben, Új-Zélandon készült, rögzítette az éjszakai klubok hangminőségét, ami azt mutatta, hogy a diszkókban a zene átlagosan 97 dB-es szintet ért el. Eltekintve attól a ténytől, hogy ez a hangos zaj veszélyes munkakörnyezetet teremt, mégis ez a zene pozitív hatással van az üzleti életre: a bar-menedzserek a zenét használják az ügyfelek megtartására és vonzására, sőt a tömeg megmozgatására és a konfliktusok csökkentésére.

Forrás: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák