Milyen veszélyek leselkednek a fülünkre hőlégballonozás közben?

  • 15.09.2019
  • Jáksó Nóra

A hőlégballonos utazás az egyik legizgalmasabb élmény, amiben részünk lehet. A fülünk számára azonban kellemetlen tüneteket okozhat, ha madártávlatból szeretnénk a tájat megcsodálni.

A hőlégballon leereszkedése során fokozódó fülfájdalmat tapasztalhatunk. A jelenséget barotraumának nevezzük. Egyéb tünetekkel is járhat, halláscsökkenéssel, szédüléssel, hányingerrel, dobhártya-perforációval, és akár fülvérzéssel is. A panaszokat a légnyomás-változás okozza, mely egyébként minden repüléssel kapcsolatos utazásnak a velejárója, gyakori jelenség a repülőgépeken is. Minél nagyobb a nyomáskülönbség a külső hallójárat és a középfül között, annál súlyosabbak lehetnek a tüneteink.

Normális körülmények között a légnyomás a testünkön kívül általában ugyanakkora, mint a középfülben. A hőlégballon leereszkedésekor azonban megnő a külső nyomás, mivel a földön a levegő súlyából származó nyomás magasabb, ezért a középfülben is emelkednie kell a nyomásnak. Ilyenkor a dobhártya megfeszül, és ha nem sikerül a nyomáskiegyenlítődés, akkor elszakadhat, és akár halláskárosodás is lehet a következmény.

A középfül üregében a nyomás a fülkürt, azaz az Eustach-kürt segítségével egyenlítődik ki. A barotraumától nagyobb valószínűséggel szenvednek azok, akiknek az orrürege vagy a garata gyulladt, esetleg allergiásak, mert akkor a fülkürt elzáródott, ezért a nyomáskülönbség sem tud kiegyenlítődni. Hogy a nyomáskülönbség kiegyenlítődjön, a levegőnek tehát a fülkürtön át a középfülbe kell jutnia. Ezt mesterségesen ásítással, nyeléssel és rágózással segíthetjük elő.

A hőlégballonozás során azonban nem csupán a nyomáskülönbség okozhat hallásproblémát. Bár a levegőben utazás egy csodás táj felett igazán megnyugtató élménynek tűnhet, van, ami megzavarja az ellazulást, ez pedig az erős zaj. A hőlégballon égőjének a működése ugyanis jelentős zajhatással jár, 88-107 decibelt is elérheti a hangereje. Az égő a hőlégballon hajtóműve, közvetlenül az utasok feje fölött helyezkedik el, és akár négy darab is lehet belőle. Ez bocsájtja ki azokat a hatalmas lángnyelveket, melyek melegítik a ballon kupolájában lévő levegőt. A lángok kibocsátása igen nagy zajjal jár. Ezért ha hőlégballonon utazunk, érdemes jó minőségű füldugókat beszereznünk, hogy a hallásunkat biztonságban tudhassuk.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák