Öt csodálatos szimfonikus filmzene

  • 24.04.2017
  • Bordohányi Alexandra

Rengeteg olyan dal van, ami akarva akaratlanul felidézi bennünk a filmet, amiben hallottuk, de akadnak olyan zenék is, amelyeket kimondottan filmek számára írtak. Összegyűjtöttünk öt olyan filmet, amelynek csodálatos szimfonikus zenét írtak, hátha kedved támad egy pihenős délutánon ezek közül hallgatni.

Büszkeség és balítélet (2005)

A legújabb Büszkség és balítéletet 2005-ben mutatták be, és a BAFTA-díj mellett még Oscarra is jelölték több kategóriában, köztük a legjobb eredeti filmzenéért. A csodálatos romantikus muzsikáért az olasz Dario Marianellit illeti a dicséret.

A Karib-tenger kalózai széria (2003-2017)

A Karib-tenger kalózai az egyik legnépszerűbb Disney filmsorozat, amelynek következő, ötödik része idén kerül a mozikba. A zenéje legalább annyira ikonikussá vált, mint maga a film: a szériához nem más zeneszerzőt választottak, mint Hans Zimmert, aki sajnos az első résznél nem tudott együtt dolgozni a Disneyvel szerződési problémák miatt, de erre az egy része tanítványa, Klaus Badelt helyettesítette.

Schindler listája (1993)

Steven Spielberg híres fekete-fehér filmje nem kevesebb, mint 7 Oscar-díjjal büszkélkedhet, melyből az egyiket a legjobb eredeti filmzenéért nyerte el. A zenét az a John Williams zeneszerző és karmester írta a filmhez, akinek a Star Wars széria filmzenéjét is köszönhetjük.

Harry Potter széria (2002-2011)

A Harry Potter nyolc részes filmsorozatának zenéjén négy zeneszerző is dolgozott: John Williams, Patrick Doyle, Nicholas Hooper és Alexandre Desplat. A leghíresebb zenéje talán az első résznek, a Harry Potter és a bölcsek kövének van, melyen John Williams dolgozott – a film zenéjével turnét is indítottak, melynek keretében hazánkban is adtak egy koncertet az idén.

Good bye, Lenin! (2003)

A Good bye, Lenin! című önmagában is egy remek alkotás, de sikerült az egyik legtökéletesebb filmzenével is támogatni. A gyönyörű zongorás dallamokat Yann Tiersen francia zeneszerzőnek köszönhetjük, aki az Amélie csodálatos élete zenéjét is szerezte.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák