Szereted a hangos zenét, de a füldugót feleslegesnek tartod? Íme öt világhírű zenész, aki elmondja, miért nem az

  • 24.01.2016
  • Czicze Andrea

Hogyan éreznéd magad, ha állandó fülzúgásod miatt nem hallanád kedvenc zenédet, vagy erős fülcsengésed megakadályozna abban, hogy élvezni tudd szeretett zenészed gitárszólóját? Egyik helyzet sem éppen kellemes, mégis sokan csak legyintenek, ha füldugó használatáról van szó, holott ez a legolcsóbb és legegyszerűbb módja annak, hogy megvédjük fülünket a hangos zaj okozta halláskárosodástól.

Különösen a rendszeresen koncertekre járó fiatalok vannak kitéve annak, hogy tinnitus, azaz tartós vagy állandó fülzúgás alakuljon ki náluk, de bizony a zenészek sincsenek sokszor tisztában a foglalkozásukból adódó veszélyekkel, amelyet nagyszerűen példáz az is, hogy a Rock and Roll Hírességek Csarnokának impozáns listáján szereplők közel 60%-a szenved valamilyen halláskárosodásban.

Ha cikinek vagy feleslegesnek tartod a füldugót, olvasd el, hogy mit mond öt világhírű zenész arról, hogy miért érdemes mégis használnod! Rájuk talán te is hallgatni fogsz.

Plan B

Plan B, vagy más néven Ben Drew, az utóbbi idők egyik legsikeresebb listavezető brit zenésze, akinek neve zenei karrierje mellett íróként, színészként és rendezőként is ismert. A még mindig a korai harmincas éveiben járó énekes egy interjúban elmondta, hogy sikereinek nagy ára is van: állandó fülzúgástól szenved. Erről így vallott egy interjúban: „Amikor a fülzúgásom elkezdődött, azt hittem, hogy egy vonat ment el a házunk előtt, amit akkor még nem is találtam annyira furcsának, hisz valóban közel laktunk a vonatsínekhez. Később azonban a fülzúgásom állandósult, így fel kellett keresnem egy specialistát, aki közölte, hogy tinnitusom van. Nincs kétségem afelől, hogy a fülzúgásomat a sokévi hangos zene hallgatása és persze az élő fellépések okozták. Szóval, ha sokszor hallgatsz zenét, vagy zenészként gyakran állsz színpadra, mindig viselj füldugót! Senki sem Superman, és hallásod igenis számít!

Eric Clapton

A világ egyik legjobb gitárosát és zenészét nem kell bemutatni senkinek. Karrierjét azonban egy fekete folt mégis beárnyékolja: sajnos ő is tinnitusban szenved. Clapton elismerte, hogy az élő koncerteken és a hangos stúdiókban eltöltött évek nagyban hozzájárultak fülzúgása kialakulásához, sőt állapota rosszabbodásáért ő maga is felelős. A legendáról köztudott, hogy a stúdiómunkák alatt szerette a legmagasabbra feltekerni a hangerőt, mely szokásáról zenésztársai panaszkodására sem volt hajlandó lemondani. Fülzúgásáról így beszélt egy újságírónak: „Ezt én okoztam magamnak, felelőtlen voltam, azt hittem, hogy sérthetetlen vagyok… Habár az utóbbi években javult az állapotom, egy őrült voltam. Te vigyázz magadra, és mindig viselj füldugót!

Chris Martin

A hétszeres Grammy-díjas brit Coldplay zenekar 2000-ben jelentette meg első albumát. Fülbemászó dallamaik és csodálatos dalszövegeik miatt nagyon hamar milliók kedvenceivé váltak, énekesük, Chris Martin pedig igazi világsztár lett, aki azonban sajnos még egy dolog miatt kitűnik a zenekarból: elmondása szerint már 10 éve erős fülzúgással küzd. Az angol Daily Mail újságírójának kérdésére így válaszolt: „Hallásod védelme sajnos egy olyan dolog, amire egészen addig nem gondolsz, amíg probléma nincs vele. Tíz éve van tinnitusom, de mióta elkezdtem füldugót használni, azóta lekopogom, nem romlott az állapotom. Bárcsak gondolkodtam volna hamarabb. Ma már a zenekarom összes tagja használ füldugót, sőt fülmonitort is.” Chris Martin azonban nem csak zenésztársainak fülét óvja féltve, de saját gyerekeinek sem engedi meg soha, hogy füldugó nélkül hangos zenét hallgassanak.

Sting

Igen, bármily meglepő, hosszú és sikeres karrierjét még az igen tudatos életet élő Sting sem úszta meg zaj okozta halláskárosodás nélkül. A világ egyik legelismertebb előadóművésze megannyi szervezet és alapítvány hangja és arca volt már, halláskárosodását pedig szintén igyekszik felhasználni arra, hogy segítsen másoknak. Lenny Kravitz, Rod Stewart, Peter Gabriel és sok más híresség mellett régóta a Hear the World nevű nonprofit szervezet nagykövete, illetve pár éve a New York-i Szem és Fül Ambulancia hallásvédő kampányaiban is gyakran feltűnik. „Remélem, hogy az Ambulancia támogatójaként képes vagyok felhívni az emberek figyelmét arra, hogy mennyire fontos védeni hallásuk épségét” – fogalmazott egy nemrég vele készült interjúban.

Paul Stanley

Paul Stanleyről, a legendás amerikai rockbanda, a Kiss alapító tagjáról kevesen tudják, hogy a microtia nevű fülfejlődési rendellenességgel született. A jobb fülére egyáltalán nem halló zenészt azonban mindez nem állította meg abban, hogy világhírű rocksztár váljon belőle. Rendellenessége megtanította, hogy még jobban vigyázzon arra, ami hallásából megmaradt, így egyike a legrégebb óta füldugót használó sztároknak. Stanley különös figyelmet fordít a fiatal tinédzserek megszólítására, szerinte ugyanis a hallás védelmével és a megelőzéssel már gyerekkorban el kell kezdeni foglalkozni. „Azt hiszem, hogy a fiatalok nincsenek tisztában azzal, hogy ha egyszer elvesztették hallásukat, akkor az elveszett örökre, és annyi egyszerű módja lenne annak, hogy megelőzzék azt, hogy ez megtörténjen” – üzente a Daily News hasábjain.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák