Tanulj meg jelelni!

  • 14.11.2016
  • Bordohányi Alexandra

A jelnyelvet nagyjából az 1960-as évek közepe óta tekintik önálló nyelvnek a szakértők, hazánkban pedig az 1990-es évek óta foglalkoznak tudományos körökben a jelnyelvvel, és a jelelés szélesebb körű oktatásával. A különböző országokban a jelnyelv használata eltérő lehet, így a hazai siketnémák a magyar jelnyelvet használják. Az utóbbi években egyre több egyetemen oktatnak például ingyenesen jelnyelvet, és egyre szélesebb körben sajátítják el olyanok is a jelelés alapjait, akiknek nincsen hallássérült ismerősük, rokonuk, pusztán azért, mert bármikor adódhat olyan szituáció, hogy egy siketnéma emberrel kerülünk kapcsolatba. Manapság már egyre nyitottabbak a munkahelyek, munkáltatók is, és egyre több helyen alkalmaznak hallássérülteket, így hivatalos környezetben is nagy az esély rá, hogy szükségünk lehet arra, hogy legalább alapszinten ismerjük a jelnyelvet. Szerencsére egyre több platformon van rá lehetőség, hogy megtanuljunk jelelni, így akár már otthon is elkezdhetjük az alapok elsajátítását.

Jelnyelvi szótárak

Ha a fejedbe vetted, hogy szívesen megtanulnád a jelnyelvet, a legalapvetőbb, leggyakrabban használt jelek elsajátításához elegendő, ha online jelnyelvi szótárakat használsz. Az online jelnyelvi szótárakban témakörökre bontva találod az egyes jeleket, amelyekhez egy-egy rövid videó vagy mozgókép tartozik, melyben megmutatják a szavakhoz tartozó helyes kézmozdulatot, és azt is, hogyan kell szépen artikulálva kiejteni azokat. Hiszen a jelelésnél nem elég, hogy kézzel mutassuk az egyes szavakat, hanem majdnem némán, a megszokott sebességnél lassabban, szépen artikulálva ki is kell őket ejtenünk, hogy ha nem egyértelmű a kézjel, szájról le lehessen olvasni a szót. Ha megpróbálkoznál a jelnyelvi szótárakkal, akkor kezdetnek tökéletes választás a jelszotar.hu oldal, vagy a hallatlan.hu weblap. A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége saját honlapján szintén működtet jelnyelvi szótárat, így az is egy jó kiindulási alap lehet.

Videók és nyelvtan

Ha már ismersz néhány alapszót, akkor biztosan elkezd majd érdekelni az is, hogy valóban tudj jelbeszélni, és nyelvtanilag korrekt szintagmákat, mondatokat összeállítani. A nagyobb videomegosztó oldalakon szerencsére elérhetők olyan videók, ahol nem csak szavak jeleit tanítják meg, de a nyelvtani alapszabályokat is bővebben elmagyarázzák. A nyelvtan elsajátításához ha komolyan gondolod a dolgot, akár vásárolhatsz tankönyvet is, amit a kurzusokon is használni szoktak. A különböző jelnyelvvel foglakozó blogok gyakran ajánlják azt is, hogy ha van hallássérült, siketnéma ismerősöd, akkor kérj tőle nyugodtan segítséget a jelbeszédhez, hiszen a legtöbben ezért igazán hálásak, és szívesen tanítgatnak is.

A jelnyelvi kurzusok

Természetesen a szótárak és videók is meg tudnak tanítani egy nagyon minimális szinten a jelbeszédre, de ha valóban olyan módon akar tudni az ember jelelni, hogy tényleg tudjon így társalogni egy siketnémával, vagy akár tolmácsolni is, ahhoz mindenképpen jelnyelvi képzésen kell részt vennie. Az alapszintű kurzusok általában 25-30 ezer forint körül alakulnak az alapján, hány órás tanfolyamon vennénk részt, míg a haladó képzések 30-35 ezer forint körüli összegbe kerülnek. Jelnyelvi kurzusokat néhány havonta indítanak, és már szinte az összes nagyvárosban részt lehet venni ilyen képzéseken. Mint bármilyen nyelv esetében, a jelnyelvnél is vizsgával kell zárni a kurzust ahhoz, hogy elismerjék a tudásunkat.

Sokan csak azért tanulnak jelnyelvet, mert gyönyörűnek tartják, de tényleg nem utolsó szempont az sem, hogy nem lenne szükség feltétlenül egy tolmácsra, ha szeretnénk hallássérültekkel beszélgetni. Az ingyenes, online tanulást minden estre megéri kipróbálni, hátha kedvet csinál ahhoz, hogy profibb szinten tanuljuk meg a jelbeszédet.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák