Tudod, milyen zene tesz jót a szívednek?

  • 08.10.2017
  • Jáksó Nóra

Érdemes minél gyakrabban meghallgatni kedvenc dalainkat, mert kedvezően hatnak a szív- és érrendszer működésére. Ezt állapította meg a baltimore-i Maryland Orvosi Egyetem egy korábbi tanulmánya, mely elsőként mutatta ki a zene szívre gyakorolt pozitív hatását.

Az olyan zene hatására, mely örömet okoz, a véredények kitágulnak, ellenben a kellemetlen, stresszt kiváltó dallamok az erek szűkülését eredményezik.

Ereink belső falát alkotó hámréteg, az ún. endothel szabályozza a véráramlást, hatással van az erek tónusára, gátolja a keringő vér megalvadását, ugyanakkor sérülés esetén megindítja a véralvadás folyamatát, és segít a fertőzések leküzdésében is. Az endothelnek komoly szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, ugyanis magas vérzsír-szint esetén a zsír lerakódik rá, mely érszűkülethez, de akár teljes érelzáródáshoz is vezethet idővel. Az érszűkület vérellátási zavarokkal, valamint a trombózis, az érelmeszesedés, a szélütés és az infarktus megnövekedett kockázatával jár.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy ez az endothel réteg hogyan reagál különféle ingerekre, többek között a kellemes zenére. Amikor a résztvevők olyan dalt hallgattak, mely számukra kedves volt, a felkarban lévő erek átmérője 26 %-kal nőtt, míg a szorongást kiváltó zene 6 %-kal szűkítette a véredényeket. A zenei ízlések persze eltérőek, mindenkinek más és más a kedvenc zenéje, ezért a kedvező hatás eléréséhez mindenképpen a saját kedvenceinket kell hallgatnunk. A zene által kiváltott érzelmi hatásnak is szerepe van a folyamatban, mely az endorfin hormonok (ún. boldogsághormonok) felszabadulásával áll összefüggésben.

Ezek az érdekes eredmények azt mutatják, hogy szívünk és érrendszerünk egészségének megtartásához a zenehallgatással is hozzájárulhatunk a mindennapokban.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák