Túl hangos a film a moziban? Mit tehetsz ellene?

  • 14.05.2018
  • Jáksó Nóra

Hogyan védheted meg a hallásod, ha túl hangoson szól a film a moziban? És egyáltalán, miért olyan nagy a hangerő?

Tény, hogy bőven akadnak olyan filmvetítések, ahol az érzékenyebb fülű nézők számára kínszenvedés a film végignézése. És bár a nagy hangerő élvezhetetlenné teheti az előadást, a gyártók és a forgalmazók mégis úgy gondolják, ez a biztos recept a sikerhez. Minthogy a gyártó nem szeretné, ha a túl alacsony hangerő megváltoztatná a film pontosan belőtt hanghatásait, meghatározzák a mozik számára, hogy milyen hangerővel kell vetíteniük az adott filmet.

A Pólus Mozi munkatársa, Zsarnai Gábor, megkeresésünkre elmagyarázta, hogyan is állítják be a mozikban a filmek hangerejét:

„A mozitermekben a hangrendszer beüzemelése előtt akusztikai felmérés és kalibrálás történik, amely keretében beállításra kerül a hangszín, az 5.1. csatornák aránya és a hangerő. Ezen túlmenően minden újonnan érkező film esetén van tesztvetítés, ami alapján a megszokottnál kicsit halkabbra vagy hangosabbra van véve a hangerő a vetítőgépek hangrendszerén. Ha egy néző jelzi, hogy túl hangos egy film, akkor a műszakvezető és a mozigépész megvizsgálja a dolgot, és ha szükségesnek tartja, utólag korrigálja a hangerő értéket.”

Mivel semmilyen felügyeleti szerv nincsen annak ellenőrzésére, hogy vajon a mozikban vetített filmek hangereje nincs e káros hatással a hallásunkra, két lehetőségünk maradt a probléma megoldására: jelezzük a mozi számára, hogy túl hangos a film – és vagy történik halkítás vagy nem –, vagy mi magunk vesszük a kezünkbe hallásunk védelmét.

Ha moziba készülünk, különösen, ha rendszeres mozilátogatók vagyunk, akkor egy jó minőségű füldugó a szórakozás nélkülözhetetlen kelléke kell, hogy legyen. Egy-egy filmben a hangerő olykor a 100 dB-t is elérheti. Még ha nem is éri a fülünket maradandó halláskárosodás, kétórányi filmnézés után komolyan számíthatunk kellemetlen fejfájás és fülzúgás kialakulására. Ha gyermekkel megyünk moziba, az ő hallásvédelmére is különös gondot fordítsunk.

Ha szeretnénk felhőtlenül élvezni a mozifilmet, fülfájdító hangerő és halláskárosodás nélkül, de úgy, hogy a film élménye tökéletesen megmaradjon, és a hangeffektek is ütősek legyenek, akkor szerezzünk be olyan professzionális füldugót, mely mindezt a minőséget biztosítja. Az Alpine PartyPlug füldugó a hangok torzítása és elszigeteltségérzés nélkül kényelmes, higiénikus, és diszkrét segítőtárs abban, hogy maximálisan élvezhessük a mozi nyújtotta élményeket, miközben hallásunk tökéletes biztonságban van.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák