Valóban hangtalanok a hangtompítós fegyverek?

  • 11.09.2018
  • Trestyén Zsófia

Pisztollyal lövöldözni – arra alkalmas védőfelszerelés hiányában –, csak a filmekben lehet maradandó halláskárosodás nélkül.

Elsőként is tisztázzuk: a fegyverek nagyon hangosak. A legtöbb lőfegyver hangtompító nélkül több mint 140 decibelt meghaladó zajt hoz létre egy-egy lövés során. Vannak azonban olyanok is, amelyek a 175 dB-t feletti értéket produkálnak. Sőt néha hangosabbak is lehetnek a lövések, attól függően, hogy hol adjuk le azokat. Akik olyan zárt helyeken lőnek, ahol a hangok vibrálhatnak, valamint visszaverődhetnek bizonyos tárgyakról, ezáltal még hangosabbá tehetik a lövés hangját, ezzel tovább növelve a halláskárosodás kockázatát. Plusz vannak olyan kiegészítők, amik még hangosabbá teszik a fegyvereket, például a fúvókák.

Vajon mekkora decibeleket tud fülünk kezelni? Azoknál a személyeknél, akik folyamatosan 140 decibelt meghaladó hanghatásnak vannak kitéve, megvan annak a kockázata, hogy folyamatosan károsítják a hallásukat!

Nézzük így: A normális beszélgetés körülbelül 60 decibel, és egy hangos koncert körülbelül 120 decibel.

A 85 dB-t meghaladó hangok már károsak, ha gyakran és hosszú ideig vagyunk kitéve ekkora zajnak, főleg akkor, ha nem viselünk semmilyen hallásvédő eszközt.

Tehát könnyen beláthatjuk, hogy akár egyetlen lövéssel is maradandó halláskárosodásra tehetünk szert, viszont, ha folyamatos (pl.: sportlövészet során) hallásvédelem nélkül lövöldözünk, akkor nyilvánvalóan számolnunk kell a következményekkel.

Térjünk vissza az eredeti kérdéshez: hang nélküli lövésre vagyunk képesek hangtompító használatával?

Nem, nincs olyan eszköz, ami teljes mértékben elnémítaná a pisztolylövést, úgy ahogyan a filmekben látható. A hangtompító csak egy bizonyos minimumra képes csökkenteni a zajt, ennek mértéke függ a fegyvertől és a hangfogó fajtájától egyaránt.

A hangtompító tulajdonképpen úgy működik, hogy lövés közben csökkenti a nyomóhullámokat a pisztoly hajtógázaiból. De ez csak egy része annak, amitől hangos lesz egy lövés. Vannak más elsődleges és kisebb zajforrások, amelyektől a pisztoly még mindig hangos lesz, de ez a zajszint már biztonságosabb a fülnek.

Tovább növelhető a hallásvédelem fegyverhasználat közben megfelelő fültok, illetve füldugó viselésével.

Forrás: gunsafeslab.com

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák