Vigyázz! Egy hangos bárban többet iszol!

  • 16.07.2017
  • Jáksó Nóra

Ha egy bárban hangosan szól a zene, akkor nem csak többet, de gyorsabban is iszogatunk. Ezt állítja a francia Bretagne-Sud Egyetem egyik tanulmánya.

Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a gyorsabb ütemű zene gyorsabb ivást eredményez, és hogy az emberek általában több időt töltenek olyan bárban, ahol szól a zene, mint egy olyan vendéglátóhelyen, ahol nincsenek kellemes háttérdallamok.

A francia tanulmányban szoros összefüggést találtak a hangos zene és a fokozott alkoholfogyasztás között, továbbá, hogy a nagy hangerő abban is „segít”, hogy minél hamarabb fenékig ürítsük a poharunkat. A kutatók negyven 18-25 év közötti férfi megfigyelését végezték két francia bárban, ahol a zene hangerejét 72 és 88 dB között változtatták. Amikor hangosabban szólt a zene, a férfiak nem csak több sört rendeltek átlagosan, hanem három perccel gyorsabban is fogyasztottak el egy pohárral.

Mi lehet a magyarázat?

A kutatók szerint lehetséges, hogy a hangosabb zene - ahogy azt korábbi vizsgálatok is megállapították – fokozott étel- és italfogyasztásra ösztönöz - de elképzelhető az is, hogy egyszerűen csak azért ittak többet, mert a hangos zene mellett kevésbé lehet beszélgetni másokkal, így párbeszéd helyett inkább az italunkat kortyoljuk.

Mindenesetre a kutatás felhívja a figyelmet arra, hogy a hangos zene hatással van az alkoholfogyasztásunkra, és ezzel nem árt tisztában lenni.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák